Austrálska banka bude dávať pôžičky už len na elektromobily. Chce byť ekologická

Odmietnutie úverov klientom, ktorí chcú nové auto so spaľovacím motorom je pomerne agresívny krok.

25.08.2022 16:00
bank australia
Bank Australia začala s environmentálnym prístupom ešte v čase, keď to nebolo moderné.
debata (7)

Podpora elektromobility môže mať rôzne formy. Tú, ktorú so zvolila významná austrálska finančná inštitúcia Bank Australia však nepovažujeme za najšťastnejšiu. Táto banka totiž pred pár dňami oznámila, že od roku 2025 už nebude poskytovať žiadne pôžičky na kúpu nových áut so spaľovacími motormi.

Je to súčasť jej záväzku, ktorý zverejnila začiatkom tohto roka, že sa do roku 2035 stane, aspoň pokiaľ ide o emisie CO2, prvou austrálskou bezemisnou bankou. Bank Australia je už roky známa svojou silnou orientáciou na ekológiu. Už v roku 2011 sa stala uhlíkovo neutrálnou, nikdy neinvestovala peniaze svojich klientov do biznisu s fosílnymi palivami a v roku 2019 sa stala prvou austrálskou bankou, ktorá prešla výlučne na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

„Ukončením pôžičiek na nové vozidlá na fosílne palivá vysielame austrálskemu trhu signál o potrebe v najbližších rokoch urýchliť prechod na elektrické vozidlá“ povedal riaditeľ pre Sasha Courville, riaditeľ oddelenia pre riziká.

Banka si je vedomá toho, že trh s elektrickými autami ešte nie je rozvinutý a preto aj po roku 2025 bude poskytovať úvery na kúpu jazdených áut so spaľovacími motormi.

electric Čítajte viac Divný nápad: Američania chcú dotovať len elektromobily s americkými batériami

V každom prípade odmietnutie poskytovania úverov na autá so spaľovacími motormi je pomerne agresívny krok a jeho efektivita je otázna, pokiaľ sa k tejto iniciatíve nepripoja aj ďalšie banky. Na druhej strane – Austrália je kontinent, ktorý patrí k vôbec najpostihnutejším klimatickými zmenami, dlhými obdobiami sucha a následnými záplavami, takže sú tam na túto tému relatívne citliví, hoci Austrália ako štát nepatrí k tým zrovna „eko-najiniciatívnej­ším“.

Napriek tomu si myslíme, že ide o protiklientský krok a za oveľa efektívnejšiu považujeme metódu pozitívneho ovplyvňovania klientov, napríklad cestou zvýhodnených úverov na elektrické autá, než takéto „zastrašovanie“ a „trestanie“ tých, ktorí elektromobilite zatiaľ neprišli na chuť, alebo si elektromobil jednoducho nemôžu dovoliť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #elektromobilita #Bank Australia #podpora elektromobilov
Články podľa značiek