Mestskí policajti chcú po novom aj merať rýchlosť a požadujú modernejšie zbrane

Bratislavskí mestskí policajti by chcel razantné rozšírenie svojich právomocí. Ich úlohou však nie je suplovať štátnu políciu.

13.09.2022 06:00
mestska policia Foto:
debata (41)

Kompetencie obecných a mestských policajtov by sa mohli zlepšiť napríklad pri meraní maximálnej povolenej rýchlosti či využívaní donucovacích prostriedkov. Myslí si to bratislavská mestská polícia, ktorá súčasné kompetencie nepovažuje za dostatočné.

Tie by však chceli podľa vlastných slov rozšíriť zásadne, z nášho pohľadu až neprimerane. Okrem merania rýchlosti chcú napríklad mať možnosť vykonávať určité činnosti v civilnom oblečení, používať brokové zbrane a špeciálne strelivo, prístup do policajných registrov, modernejšie donucovacie prostriedky a právo zasahovať aj keď nie sú v službe. A ako to odôvodňuje?

„Vnímame mnohé ohlasy obyvateliek a obyvateľov Bratislavy na rýchle a nebezpečné jazdenie našimi ulicami. Legislatívna zmena by mala umožniť merať rýchlosť prostredníctvom statických radarov a zasielať platobné rozkazy tak, ako to je napríklad pri statickej doprave – parkovaní – v uliciach hlavného mesta,“ uviedol hovorca Mestskej polície (MsP) Bratislava Peter Borko pre TASR. .

Rakúsko koronavírus hranica polícia kontroly Čítajte viac Policajti s novými právomocami: 5 zmien v novele zákona o Policajnom zbore

Pokiaľ ide o donucovacie prostriedky, tak bratislavskí mestskí policajti by na prekonanie odporu a odvrátenie útoku chceli účinnejšie a zároveň menej invazívne, než zbraň: „Ide o moderné donucovacie prostriedky využívané v policajných zložkách mnohých demokratických krajín, ktorými sú predovšetkým elektrické alebo iné dočasne zneschopňujúce prostriedky, spútavacie opasky a spútavacie popruhy,“ spresnil Borko.

Bratislavskí mestskí policajti by doplnili aj použitie brokovej zbrane a špeciálneho streliva ako gumové projektily, projektily naplnené slzotvornou látkou, prípadne značkovacím farbivom. Tiež chcú, aby sa umožnilo použitie pút aj v prípade predvádzanej a zaistenej osoby a nielen osoby, ktorá páchala trestný čin. Upozornili, že sa stáva, že agresívny páchateľ priestupku, ktorý v súčasnosti nemôže byť spútaný, napadol napríklad policajta.

Obecní a mestskí policajti by mali mať podľa tých bratislavských aj možnosť vykonávať určité činnosti v civilnom oblečení. „Mestské a obecné polície pociťujú potrebu využívať civilný odev pri niektorých činnostiach. Týkajú sa napríklad kontroly nelegálnych skládok, keď im civilný odev dokáže nepozorovaný pohyb v kritických lokalitách alebo aj možnosť pokutovať nezodpovedných psičkárov, poprípade kontrolu nalievania alkoholu mladistvým,“ doplnil Borko.

policia meranie rachlosti radar Čítajte viac Novela cestného zákona: Vyššie pokuty a s ‘béčkom‘ aj za volant 4-tonového auta

Mestskí policajti podľa jeho slov v teréne často bojujú tiež s tým, že sa nevedia dopátrať napríklad k majiteľom áut, ktoré blokujú výjazdy z garáží a parkovísk. „Ide o banalitu, ale jednoducho teraz nemáme prístup do najrôznejších registrov, ako napríklad do evidencie motorových vozidiel. Vďaka prístupu by sme vedeli majiteľovi takéhoto vozidla napríklad zatelefonovať,“ uviedol. Policajný zbor a orgány štátnej správy by mali podľa neho umožniť obecnej polícii na požiadanie trvalý prístup do evidencii pátrania po ľuďoch, veciach a autách na základe zmluvy o zdieľaní týchto informácií.

Tiež by podľa neho za presne určených podmienok mali mať povinnosť zasiahnuť voči páchateľom priestupkov a trestných činov, aj keď nie sú práve v práci. V takom prípade môže teraz podľa neho príslušník obecnej polície zakročiť len ako radový občan.

Niektoré požiadavky na modernizáciu vybavenia sú určite oprávnené a úplne na mieste. Podľa nás by však mestská polícia nemala suplovať činnosť štátnej polície a preberať jej kompetencie, pretože bola zriadená na iný účel. A pokiaľ ide o prácu „v utajení“, respektíve v civile – opäť si myslíme, že úlohou mestskej políce je dbať na poriadok a nie „špehovať“ obyvateľov na kkadom kroku. Nie sme totiž, aspoň zatiaľ, nejakým policajným štátom.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #meranie rýchlosti #mestská polícia #právomoci policajtov #donucovacie prostriedky
Články podľa značiek