Na predaj je Niva, ktorú už takmer nezoženiete. Tankuje totiž naftu!

Zohnať prvé skutočné SUV planéty nie je dnes až také ťažké. Ak však chcete exemplár v dobrom stave, začína problém. No a ešte väčší je s touto „naftovou avantúrou“. Jedna je teraz v ponuke v perfektnom stave.

09.09.2022 18:00
debata (24)
Na prvý pohľad nie je na tejto Nive z roku 1999... Foto: mobile.de
Lada Niva 1,9 D - 1 999 Na prvý pohľad nie je na tejto Nive z roku 1999 nič zvláštne. Snáď až na to, že jej karoséria je aj po 23 rokoch stále v dobrom stave. Španielske podnebie jej naozaj prospelo.

Inzertné portály sú plné Lady Nív. Napokon, toto auto, považované za prvé pravé SUV planéty, sa vyrába v prakticky nezmenenom stave od roku 1977. A dokonca sa vrátilo na montážne linky aj po uvalení sankcií na Rusko za jeho agresiu na Ukrajine. Politiku ale nechajme bokom. Niva s ňou nemá nič spoločné. Pre mnohých ostáva ikonou, pretože konceptom kombinácie samonosnej karosérie s terénnymi schopnosťami a permanentným pohonom oboch náprav, predbehla dobu takmer o dve dekády. Toyota RAV4 debutovala totiž až v roku 1994, no ani tá sa nemohla pochváliť redukčným prevodom či uzávierkou.

Lada Granta Classic - 2022 Čítajte viac Čo vlastne vyrába AvtoVaz? Po Grante a Nive vraj 'ožije' Largus

Niva je jednoducho stále Nivou a odhliadnuc od jej pôvodu a aktuálnych udalostí, má veľkú skupinu priaznivcov. Ak po nej túžite, kúpiť si ojazdený kus nie je naozaj drahé. Horšie to je, ak chcete Nivu v dobrom stave. Väčšina z nich má toho veľa za sebou a navyše k dielu skazy často prispela korózia, pred ktorou bola len slabo chránená. Teraz je tu ale ponuka, ktorá sa len tak ľahko nevidí. Ide o Nivu, ktorá je nielen v solídnom stave, ale pod kapotou má hotový poklad. Je to Niva, ktorá pochádza z krátkej „avantúry“ Lady s naftou. Vyrábala sa ako Lada Niva 1,9 D a to od roku 1999.

Svoje si ale užila. Dokladuje to zničené... Foto: mobile.de
Lada Niva 1,9 D - 1999 Svoje si ale užila. Dokladuje to zničené sedadlo vodiča. To bude treba prečalúniť.

Rusi vtedy nakúpili osvedčené francúzske atmosférické dieselové motory XUD 9SD od Peugeotu a jednoducho ich použili v Nive, známej ako VAZ-21215. Agregát s objemom 1 905 kubických centimetrov ponúkal skromný výkon 52 kW, ešte nižší ako benzínový 4-valec 1,7i, takže naftovému SUV to trvalo na stovku nekonečných 25 sekúnd, pričom maximálna rýchlosť končila pri 125 km/h. Zato sa vedelo odvďačiť nízkou spotrebou. Kým benzínový motor poľahky spálil aj viac ako 10 litrov benzínu na 100 km, Niva 1,9 D nepotrebovala viac ako sedem či osem. Lada ponúkala Nivu najmä na Západe, kde popularita dieselov prudko rástla.

Najväčší poklad však táto Niva skrýva pod... Foto: mobile.de
Lada Niva 1,9 D - 1999 Najväčší poklad však táto Niva skrýva pod kapotou. Pradie tu totiž francúzsky atmosférický diesel 1,9 XUD 9SD od Peugeotu. Má skromných 52 kW, ale zato nízku spotrebu. A najmä ide o originál a nie o výsledok konverzie.

Dodávala sa síce aj na domáci ruský trh, ale tamojší zákazníci ju neocenili. Je to pochopiteľné, dieselová Niva mala v tamojšom drsnom prostredí a krutých zimách problémy so štartovaním. No dieru do sveta neurobila ani mimo Ruska. Jej život sa začal schyľovať ku koncu s koncom výroby spomínaného dieselového motora. Peugeot ho „odpísal“ už v roku 2001, ale zmluvu na počet dodaných motorov pre ruský AvtoVaz dodržal. Posledné naftové Nivy tak zišli z liniek v Togliatti až v roku 2007. Inzerovaný exemplár pochádza z roku 1999, teda z prvej série. Neostal v Rusku, ale putoval k španielskemu zákazníkovi. Ten ho predal ďalšiemu majiteľovi.

Lada Niva Monster Čítajte viac Lada Niva Monster - skutočný extrém za 44 tisíc eur!

Že išlo o druhé auto v rodine, alebo na prácu kdesi na farme, dokladuje fakt, že za 23 rokov najazdilo necelých 63 000 km, ale aj sedadlo vodiča, ktoré bude nutné prečalúniť. To predajca ani nezatajuje. Na druhej strane má byť auto po mechanickej stránke v poriadku. V inzeráte sa píše, že perfektne štartuje, pretože dostalo nové čerpadlo, perfektne brzdí a aj riadenie je v dobrom stave. Španielska klíma sa zas postarala o dobrý stav karosérie. Súčasný predajca si ale túto Nivu cení na 8 800 eur, a to nie je naozaj málom. Ešte nedávno sa za takúto sumu dala kúpiť celkom nová Niva 1,7i. Možno aj preto je inzerát aktívny aj po viac ako dvoch mesiacoch.

Lada Niva 1,9 D - 1999
Lada Niva 1,9 D - 1999
+8Lada Niva 1,9 D - 1999

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #AvtoVaz
Články podľa značiek