Tesla už nestavia len 'baterkárne'. Chce vlastnú rafinériu!

V rafinérii Tesly sa nebude spracovávať ropa, bude zameraná na lítium.

14.09.2022 12:00
výroba batérií pre platformu MEB, Škoda Auto,... Foto: ,
Výroba batérií pre elektromobily výrazne zdražela, cena lítia stúpla od začiatku roku o vyše 700 percent.
debata

O extrémnom zdražovaní niektorých surovín sme písali už niekoľkokrát. Patrí k nim aj lítium, nevyhnutné pre batérie. Spojenie „extrémne zdražovanie“ je v prípade lítia úplne namieste, pretože od januára jeho cena stúpla o vyše 700 (!) percent. Konkrétne z januárových 10-tisíc dolárov za metrickú tonu na 77-tisíc dolárov, čo bola cena platná 8. septembra.

zväčšiť Takto "raketovo" vystrelila... Foto: Germanlithium.com
lithium OK Takto "raketovo" vystrelila cena lítia za posledný rok.

Obrovský nárast cien lítia súvisí hlavne s rastúcou výrobou batérií do elektrických áut, ale na jeho ceny má výrazný vplyv aj rastúci záujem od výrobcov priemyselných batérií, elektroniky, vesmírneho priemyslu, lodí, chladiacich zariadení a podobne. FastMarkets, agentúra zaoberajúca sa vývojom cien komodít predpokladá, že dodávky lítia by mohli v porovnaní s rastúcim dopytom úplne skolabovať už v roku 2026. A to je vážna hrozna.

Uvedomuje si ju aj Elon Musk, šéf americkej automobilky Tesla. Ten už v apríli vyhlásil, že spoločnosť sa asi bude musieť pustiť do rafinácie lítia, pretože náklady na kov „dosiahli šialenú úroveň“. Táto idea teraz nadobúda konkrétnejšiu podobu.

Elektromobily Čítajte viac Lítiová nočná mora: Plány EÚ na rozšírenie elektromobilov môžu skončiť ekologickou katastrofou

Aktuálne už americká automobilka skúma možnosť rafinácie hydroxidu lítneho na pobreží Mexického zálivu v Texase. Informovala, že jej rafinéria sa zameria na získavanie „hydroxidu lítneho v batériovej kvalite“ a bude „prvou svojho druhu v Severnej Amerike“. O svojom zámere informovala v nedávno zverejnenom liste americkému úradu Texas Controller’s Of­fice. Spoločnosť by podľa neho spracovávala „surový rudný materiál do stavu vhodného na výrobu batérií“ a následne by prepravovala hydroxid lítny do svojich tovární na výrobu batérií.

V žiadosti o preskúmanie možnosti výstavby rafinérie Tesla uviedla, že zvažuje aj „spracovanie, rafináciu a výrobu iných materiálov pre batérie.“ Ak Tesla získa povolenie na výstavbu rafinérie, začať by sa s ňou mohlo už vo štvrtom štvrťroku 2022 a výroba by mohla byť spustená koncom roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Tesla #Elon Musk #lítium #elektomobilita #cena lítia
Články podľa značiek