Policajti práve 'fasujú' 60 nových Ceedov. Avšak so starým dizajnom

Kie vraj boli objednané ešte pred schválením zmeny vzhľadu policajných áut, preto majú pôvodné a nie nové polepy.

16.09.2022 18:00
ceed policajny 2 Foto:
Policajné Ceedy budú mať ešte pôvodný policajný dizajn. V novom prídu až objednané plug-in hybridy.
debata (3)

Začiatkom februára uzavrelo Ministerstvo vnútra SR kúpnu zmluvu na dodávku 60 nových vozidiel pre Policajný zbor SR. Ako sa uvádza v dokumente zverejnenom na Centrálnom registri zmlúv, celková cena áut predstavuje takmer 1,5 milióna eur aj s DPH. Súčasťou kontraktu sú aj pravidelné servisné prehliadky v trvaní 5 rokov, resp. do najazdenia 150-tisíc kilometrov.

Policajtom nové auto dodáva KIA Bratislava, ide o kombi s motorom 1,5 T-GDi. Nové autá sú určené pre krajské a okresné policajné riaditeľstvá, kriminálnu políciu a úrad ochrany ústavných činiteľov.

Policajné Ceedy budú s označením a aj v... Foto: Plícia SR/Facebook
ceed policajny 1 Policajné Ceedy budú s označením a aj v civilnom prevedení.

Konkrétne ministerstvo pre policajtov objednalo 40 áut strednej triedy s vizuálnym označením príslušnosti k Policajnému zboru so svetelným a výstražným zvukovým zariadením. Ďalších 20 vozidiel je s „civilným“ výzorom v sivej, čiernej alebo zelenej farbe, vybavené sú svetelným a zvukovým výstražným zariadením pre skrytú montáž. Všetky dodané autá majú možnosť inštalácie rádiostanice.

Mnohí sa pozastavujú nad tým, že autá nemajú nový policajný dizajn, aj keď je už schválený. Podľa polície sa obstaranie vozidiel uskutočnilo ešte pred zámerom zmeniť dizajn policajných vozidiel, preto 40 z nich určených najmä pre policajné hliadky má pôvodný bielo-zelený dizajn.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto / Čítajte viac Policajti zháňajú nové autá za 27 miliónov eur. Je to opäť tender 'šitý na mieru'?

Ide o súčasť obnovy vozového parku ministerstva vnútra, kde je aktuálne priemerný vek vozidiel 9,5 roka. Pritom 1 934 vozidiel má 12 a viac rokov, z nich 905 má vyše 15 rokov a vyše 800 vozidiel má najazdených viac ako 300 tisíc kilometrov. Zaujímavé je aj to, že takmer 1 900 vozidiel spĺňa len emisnú normu EURO4 a staršiu.

Aj preto by v budúcom roku do autoparku ministerstva vnútra malo pribudnúť ďalších 705 kusov vozidiel v kategóriách elektro a plug-in hybrid, ktoré budú obstarané a financované v rámci Plánu obnovy a odolnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #1 #verejné obstarávanie #policajné autá #policajné Kie #5 T-GDi
Články podľa značiek