IEA: Predaj elektromobilov tento rok 'trhne' ďalší rekord!

V tomto roku by mal trhový podiel elektromobilov a plug-in hybridov na globálnom trhu s novými autami dosiahnuť 13 percent. Stúpa záujem o elektromobily a klesá o plug-in hybridy.

28.09.2022 17:00
elektromobil, nabíjačka, nabíjacia stanica Foto:
Záujem o elektromobily neustále rastie.
debata (13)

V posledných dvoch rokoch výrazne rastie predaj elektrických áut, pričom sa zároveň zvyšuje ich dojazd, výkon a rozširuje sa ponuka. Medzinárodná organizácia pre energiu (IEA) odhaduje, že v tomto budú elektrické autá (elektromobily a plug-in hybridy) tvoriť až 13 % z celkového predaja nových áut.

Predaj elektrických áut dosiahol rekordnú úroveň aj v uplynulom roku (2021) – a to aj napriek prekážkam v dodávateľsko-odberateľských reťazcoch a pokračujúcej pandémii Covid-19. V porovnaní s rokom 2020 sa predaj elektrických áut v roku 2021 takmer zdvojnásobil na 6,6 milióna, čo predstavuje takmer 9-percentný trhový podiel. Zároveň to znamenalo, že sa celkový počet elektrických áut na cestách zvýšil na 16,5 milióna.

Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Čítajte viac Kedysi Európu rozdeľovala politika. Budú to onedlho elektromobily?

Ich predaj rastie aj naďalej. Počas prvého polroka 2022 sa ich predalo 4,3 milióna, čo predstavuje nárast o 62 % v porovnaní s prvým polrokom 2021. Model regionálneho rastu sa však mení. Po 2 rokoch prudkého rastu predaja v Európe vzrástol predaj elektrických vozidiel v porovnaní s prvým polrokom 2021 len 9 percent, zatiaľ čo v USA a v Kanade to bolo o 49 percent.

Najsilnejším trhom je Čína, kde predaj elektrických vozidiel vzrástol medziročne až o 113 percent. Najviac predala automobilka BYD – až 641 000 kusov, čím sa stala jednotkou v celosvetovom rebríčku, ak započítame predaje 315 000 plug-in hybridov. Ak by sme brali do úvahy len batériové elektromobily, tak s veľkým náskokom zostáva svetovou jednotkou Tesla s 565 000 dodanými elektromobilmi v prvom polroku.

Podiel plug-in hybridov na predaji elektrických áut pomaly klesá. V prvej polovici roku 2022 bol ich podiel na predaji elektrických áut 27 percent, čo predstavuje medziročný pokles o 2 percentá.

(Dáta použité v tomto texte vychádzajú z analýz IEA – International Energy Agency a portálu EVvolumes.com.)

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #plug-in hybrid #IEA #elektromobilita #elektrické autá
Články podľa značiek