ACEA: Rast predaja áut v EÚ je fikciou. Vývoj mieri opačne

Európske združenie automobilových výrobcov ACEA revidovalo svoj odhad predaja áut na tento rok. V porovnaní s minulým rokom majú registrácie zamieriť dolu. Od výsledkov roka 2019 nás bude deliť 26 %.

18.10.2022 16:00
ACEA - predaj áut Foto:
Doteraz klesal odbyt áut najmä z dôvodu obmedzenej ponuky. Teraz sa však výrobcovia áut obávajú poklesu dopytu z dôvodu inflácie a recesie.
debata (1)

ACEA malo na tento rok pozitívne vyhliadky. Tvrdilo, že predaj áut v Európe sa po prudkom páde v rokoch 2020 a 2021 vráti k rastu. Už teraz je však zrejmé, že sa tak nestane. Združenie výrobcov áut na základe výsledkov prvých ôsmich mesiacov, keď putovalo k zákazníkom len šesť miliónov áut, o 12 % menej v medziročnom porovnaní, revidovalo svoje vyhliadky. Podľa neho dosiahne európsky odbyt maximálne 9 600 000 regis­trácií. Teda o percento menej ako v kritickom vlaňajšom roku, keď vypukla čipová kríza a až o 26 % menej v porovnaní s rokom 2019. Pred pandémiou sa totiž v Európe predalo neskutočných 13 miliónov nových vozidiel.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Blíži sa 'autokalypsa'? Výroba áut v Európe môže padnúť až o 40 percent

Samozrejme, výrobcovia áut museli bojovať s objektívnymi faktormi. Najmä nedostatkom polovodičov a tiež krízou v dodávateľskom reťazci vyvolanou vojnou na Ukrajine. ACEA však otvorene priznáva, že k týmto faktorom, ktoré neumožnili výrobcom uspokojiť dopyt, sa môže čoskoro pridať práve nezáujem zo strany zákazníkov. A to z dôvodu inflácie a obáv z recesie. „Posledné roky nám ukázali, ako rýchlo, ako hlboko a ako nepredvídateľne sa mení náš svet. Platí to v neposlednom rade v geopolitickom kontexte, kde dochádza k priamym dosahom na globálne prepojený priemysel,“ povedal Oliver Zipse, nový prezident ACEA.

Vývoj predja áut
Takto sa vyvíjal predaj áut v Európe od roku 2019. Foto: ACEA
Vývoj predaja áut v Európe - 2022 Takto sa vyvíjal predaj áut v Európe od roku 2019.

Aby sa situácia zlepšila, upozorňuje, že automobilový priemysel potrebuje urýchlene zaviesť správne rámcové podmienky a zvýšiť odolnosť dodávateľského reťazca. To najmä kvôli tomu, že rast predaja má v budúcnosti sprevádzať rast odbytu elektrických áut. Navrhuje prijať zákon o kritických surovinách, potrebných pre elektrifikáciu vozidiel, ale tiež apeluje na rozšírenie nabíjacej infraštruktúry. Takýto postoj ACEA signalizuje obavy, že automobilový priemysle nemusí zmenu zvládnuť. „Takúto transformáciu môže úspešne dosiahnuť iba priemysel, ktorý zostane konkurencieschopný. A to tiež silne závisí od správnych politických rozhodnutí,“ uzatvára Sigrid de Vriesová, generálna riaditeľka ACEA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ACEA #predaj áut
Články podľa značiek