Tesla Model Y mieri medzi päť najpredávanejších áut na svete

Tesla Modely Y bude zrejme prvým elektromobilom, ktorý sa dostane medzi päť najpredávanejších áut sveta za kalendárny rok.

02.11.2022 14:00
Tesla Model Y Foto:
Tesla Model Y sa v minulom roku po prvýkrát dostala medzi 10 najpredávanejších áut sveta. V tomto už zrejme bude v prvej päťke.
debata (1)

Ešte pred necelými piatimi rokmi sme písali, že americká Tesla má problémy s hotovosťou a chýbajú jej peniaze. Dnes je však všetko inak. Tesla patrí k tým málo spoločnostiam, ktoré aj napriek kríze výrazne prosperujú a jej predaje celosvetovo stúpajú, aj keď posledný kvartál nebol z hľadiska predaja tak dobrý, ako analytici očakávali.

V USA sú napríklad v prvej päťke najpredávanejších elektromobilov za prvých osem mesiacov tohto roku štyri modely Tesla, medzi seba pustili len Ford mustang Mach-e. Minulý rok sa Tesla Model Y dostala medzi 10 najpredáva­nejších SUV sveta v tomto roku tesly mieria ešte vyššie, rovno do prvej desiatky najpredávanej­ších áut.

Elon Musk Čítajte viac Tesla vyvíja novú platformu. Chce zraziť cenu elektromobilov na polovicu!

Absolútnym bestsellerom bude v portfóliu automobilky Tesla v tomto roku Model Y, ktorý svojim spôsobom parazituje aj na Modeli 3, ktorého predaja s nástupom Modelu Y medziročne klesli. V prípade Modelu Y je odhadovaný predaj za rok 2022 na úrovni 800 000 kusov. A to by malo stačiť na to, aby sa tento elektromobil zaradil medzi 5 najpredávanejších áut planéty.

Bloomberg odhaduje, že Tesla predala v treťom štvrťroku približne 200 000 Modelov Y, čím sa ich doterajší predaj v tomto roku zvýšil na viac ako 500 000 a predaj by mal do konca roku 2022 dosiahnuť približne 800 000 kusov. A to je dosť na to, aby sa Model Y zaradil medzi päť najpredávanejších vozidiel na svete.

Len pre zaujímavosť – v uplynulom roku skončili na prvých dvoch miestach dve autá značky Toyota – RAV4 a Corolla, obe prekonali miliónovú hranicu v počte predaných kusov. Tretia bola Honda CR-V s predajom tesne nad hranicou 900-tisíc kusov.

A na tretie miesto zrejme zaútočí aj Tesla Model Y. Aj ak nedosiahne na stupeň víťazov, temer naisto sa zaradí na štvrté miesto. To v uplynulom roku patrilo Nissanu Sentra s predajom tesne pod hranicou 700-tisíc áut. A tú americký elektromobil pokorí s pravdepodob­nosťou, hraničiacou s istotou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Tesla #Tesla Model 3 #najpredávanejšie autá
Články podľa značiek