Z Ruska odchádza aj Nokian. Ale výhodnejšie, než ostatní

Nokian v Rusku "netrucoval" a Rusi mu preto fabriku neďaleko Petrohradu neznárodnili, ale ju odkúpia.

07.11.2022 12:00
Nokian Tyres Foto: ,
Nokian v Rusku končí. Svoju fabriku však dokázal predať za 400 miliónov eur.
debata (2)

Z Ruska postupne neodchádzajú len výrobcovia áut, ale aj firmy, vyrábajúce komponenty a tiež výrobcovia pneumatík. Prvou veľkou fabrikou na výrobu pneumatík, ktorá z Ruska odchádza, je Michelin. Ten ešte začiatkom leta oznámil, že svoje aktivity presunie do konca roka na ruský manažment.

Druhou veľkou fabrikou na výrobu pneumatík, ktorá z Ruska definitívne odchádza, je Nokian Tyres, ktorá na ruskom trhu pôsobila od roku 2005 a zamestnávala tam vyše 1600 ľudí. Spoločnosť ešte v júli oznámila, že plánuje „kontrolovaný odchod“ z Ruska, kde prevádzkovala svoj najväčší výrobný závod. Zároveň dodala, že zváži všetky možnosti odchodu, pričom v súvislosti s tým odpíše zo svojich aktív v 2. kvartáli približne 300 miliónov eur.

Mercedes-Benz Moscovia - nový výrobný závod v Rusku Čítajte viac Mercedes 'zhasne' v Rusku ako posledný. Len nedávno 'zažal' s Putinom

Nokian príliš „netrucoval“, výrobu neprerušil ani po invázii – a to aj napriek rozsiahlym protestom vo svojej materskej krajine a snažil sa s Rusmi dohodnúť. „Dokiaľ závod kontrolujeme, pneumatiky určite nebudú slúžiť v prospech vojnového konfliktu,“ bol argument šéfa Nokianu Jukku Moisia.

To už neplatí, Nokian svoju ruskú fabriku predáva. „Celý proces bude prebiehať so zreteľom na miestnych zamestnancov a legislatívu,“ uviedla v oznámení o odchode Nokian Tyres pred niekoľkými týždňami. A teraz celú transakciu dotiahla do konca. Navyše s tým, že jej fabrika, v ktorej vyrábala takmer 80 percent pneumatík pre osobné autá, nebude „znárodnená“, respektíve predaná za jedno euro, ale za štyristo miliónov eur. Kúpi ju ruská ropná spoločnosť Tatnefť. Transakciu ešte musia schváliť príslušné úrady.

Pokiaľ ide o americké, európske a japonské automobilky, tak prakticky všetky výrobu v Rusku ukončili a svoje fabriky predali, alebo im boli „znárodnené“. Jednou z posledných, ktorá oznámila svoj odchod z Ruska, sa pred pár dňami stal Mercedes-Benz. Už predtým tak spravili Stellantis, Renault, Toyota, Mazda, Nissan, Volkswagen, Škoda, Ford a najnovšie Kia s Hyundaiom.

Rusko opustilo, alebo v ňom pozastavilo činnosť vyše tisíc firiem

Viac ako 1000 zahraničných spoločností obmedzilo, pozastavilo alebo zastavilo svoju činnosť v Rusku od invázie na Ukrajinu 24. februára, konštatuje júnová správa Kyjevskej ekonomickej školy.

Spoločnosti, ktoré deklarovali úplné stiahnutie sa z Ruska, mali ku koncu mája tržby až 32,5 miliardy amerických dolárov a kapitál okolo 19,9 miliardy dolárov. Pokiaľ ide o firmy, ktoré pozastavili svoju činnosť v krajine, ich ročné príjmy boli okolo 58,7 miliardy dolárov s kapitálom 32,7 miliardy dolárov.

Podľa zozbieraných údajov už 50,2 percenta zahraničných spoločností oznámilo svoj odchod z ruského trhu, zatiaľ čo 21,2 percenta obmedzilo svoje súčasné operácie a odložilo nové investície. Približne 28 percent zostáva v prevádzke v krajine.

Tieto údaje sú podporené aj zisteniami zo školy manažmentu Univerzity v Yale, ktorá zistila, že takmer 1 000 spoločností verejne oznámilo, že do určitej miery dobrovoľne obmedzujú prevádzku v Rusku v dôsledku medzinárodných sankcií.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokian Tyres #výroba pneumatík #výroba v Rusku #odchod z Ruska
Články podľa značiek