Renault bude vyrábať spaľovacie motory už len s Číňanmi. Vytvoria megapodnik

Pod spoločný francúzsko-čínsky podnik bude patriť 17 fabrík, fungovať by mal začať už od januára budúceho roku.

10.11.2022 14:00
renault motor
Spaľovacie motory bude vyrábať Renault v spolupráci s Geely, elektrické svojpomocne.
debata

Približne pred dvomi mesiacmi sme písali o tom, že automobilka Renault sa v rámci vlastnej reštrukturalizácie (spoločnosť sa rozdelí na dve ťažiskové divízie – Ampere, ktorá sa zameria na elektromobilitu a Horse, ktorá bude pokračovať s vývojom spaľovacích motorov) rozhodla zbaviť divízie spaľovacích motorov, presnejšie jej časti. Tú ponúkla sesterskému Nissanu, ktorý však neprejavil o takúto investíciu záujem a tak do hry vstúpili Číňania, ktorí majú o francúzske know-how eminentný záujem.

Komplikované rokovania vtedy vychádzali z toho, že Renault si ponechá 40 % akcií, ďalších 40 % prevedie na čínsku automobilku Geely a zvyšných 20 % na zatiaľ neznámu ropnú skupinu. Po dvoch mesiacoch sú rokovania na konci a spoločnosť Renault oznámila ich výsledok.

Renault - motor 1,3 TCe Čítajte viac Renault sa zbavuje divízie spaľovacích motorov. Siahali po nej Číňania

Predpokladaná štruktúra budúceho spoločného podniku sa zmenila, ropná spoločnosť vypadla z hry a Číňania v ňom získajú väčší vplyv. Renault sa totiž s Geely dohodol, že vytvoria nový spoločný podnik, v ktorom budú mať obe strany rovnaký 50-percentný podiel. Ten bude dodávať benzínové motory a hybridné technológie nielen značkám, ktoré obe automobilky vlastnia, ale aj iným spoločnostiam. Bližšie podrobnosti, týkajúce sa finančnej stránky tejto veľkej transakcie zatiaľ zverejnené neboli.

O tom, o aký veľký obchod ide však svedčí pár čísiel. Spoločný podnik bude zamestnávať 19 000 ľudí a bude pod neho spadať 17 rozličných tovární na výrobu motorov na troch kontinentoch s celkovou kapacitou 5 miliónov ročne a päť vývojových centier. Dohoda by mala byť sfinalizovaná v najbližších dňoch a spoločný podnik by mal oficiálne začať fungovať už od januára budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Geely #spaľovacie motory #elektormobily
Články podľa značiek