V USA zaplatí Porsche 80 miliónov dolárov za nadspotrebu. Je to absurdné

Americký sudca schválil dohodu medzi žalujúcimi zákazníkmi a automobilkou Porsche. Tá ich musí odškodniť za nadspotrebu a skresľovanie údajov o emisiách. Kto ale čaká nízku spotrebu, ak si kupuje Porsche?

15.11.2022 14:00
debata (2)
Americkí zákazníci zažalovali Porsche za to, že... Foto: Porsche
Porsche 911 Targa 4 - 2020 Americkí zákazníci zažalovali Porsche za to, že ich autá majú vyššiu spotrebu, ako uvádza.

Americký sudca v stredu udelil konečný súhlas s urovnaním sporu v hodnote najmenej 80 miliónov dolárov v súvislosti s hromadnou žalobou na Porsche, ktoré v USA skresľovalo údaje o emisiách a spotrebe. Týka sa to približne 500 000 vozidiel vyrobených od roku 2005 až 2020. Majitelia v žalobe obvinili automobilku z manipulácie s testovanými vozidlami, ktorá ovplyvnila emisie a oficiálne udávané spotreby paliva.

Porsche - nový odkladací priestor Čítajte viac Porsche: Takto vyzerá 'Simply Clever' zo Zuffenhausenu

Sudca Charles Breyer tiež schválil odmeny a náklady na právnikov vo výške 24,5 milióna dolárov. Teraz dotknutí majitelia dostanú od Porsche vyrovnanie vo výške od 250 do 1 109 dolárov na vozidlo. „Zaviazali sme sa poskytovať našim zákazníkom transparentné údaje o spotrebe paliva a emisiách a táto dohoda zaisťuje, že zákazníci dostanú spravodlivú kompenzáciu za akúkoľvek odchýlku v spotrebe paliva,“ uviedlo Porsche.

Porsche Taycan Turbo S - rekordná jazda na Nurburgringu 2022 Čítajte viac Porsche Taycan má späť rekord na Nürburgringu. 'Ukradlo' ho Tesle S

Podľa tejto dohody dostanú navyše majitelia vozidiel Porsche, ktoré sú vybavené jazdným programom Sport+, ďalších 250 dolárov, pretože v tomto jazdnom móde boli prekračované emisné limity. Stane sa tak po tom, čo Porsche dokončí aktualizáciu softvéru na zníženie emisií. Celkové vyrovnanie by mohlo mať hodnotu až 85 miliónov dolárov v závislosti od počtu žiadostí. Právnici žalujúcich uviedli, že k 11. októbru bolo podaných takmer 110 000 takýchto žiadostí.

Porsche 911 Sport Classic Čítajte viac Porsche 'dobehla' nadspotreba. V USA vráti zákazníkom 80 miliónov dolárov

Táto kauza znie ale naozaj dosť komicky. Zákazníci Porsche sú majetní a úspešní ľudia, ktorých vyššia spotreba ich športového auta asi nezruinuje. S tým, že ich výkonné auto bude „smädné“, museli predsa počítať. A rovnako ich nezachráni ani odškodné vo výške 250 či 1 000 dolárov. Tiež pochybujeme, že ich k žalobe viedli úprimné obavy o znečistenie životného prostredia. Kto chce chrániť klímu, nebude jazdiť na 8– či 6-valcovom Porsche. Kauza je tak viac o demonštráciou možného v americkom súdnom systéme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Porsche #súdny spor
Články podľa značiek