Lamborghini Sterrato: ‘Uletený‘ terénny superšport už vystrkuje rožky

Po troch rokoch od konceptu sa off-roadový Huracán stane realitou. Dostal meno Sterrato a bude posledným „lambom“ s čisto spaľovacím motorom.

16.11.2022 18:00
debata
Terénny Huracan bude so svojím 10-valcovým... Foto: Lamborghini
Lamborghini Huracán Sterrato - 2024 Terénny Huracan bude so svojím 10-valcovým atmosférickým motorom a karosériou superšportu skutočným extrémom.

Už v roku 2019 predstavilo Lamborghoni koncept Sterrato – tak trochu „bláznivého“ kríženca superšportového Huracánu a SUV. Bolo to prekvapujúce, pretože lambo už v tom čase žalo úspech z excelentných predajov Urusu. O koncept musel byť ale evidentne záujem, pretože automobilka na vývoji Sterrata pracovala ďalej. Po troch rokoch sa predstaví vo finálnej verzii. A to už 30. novembra. Dnes tu máme prvé snímky, ktoré síce neodhaľujú všetko, ale dosť na to, aby bolo jasné, že Sterrato sa od štúdie príliš nelíši.

Porsche 911 Dakar - 2022 Čítajte viac Porsche Dakar: V Zuffenhausene chystajú terénnu deväťstojedenástku

Jednoducho, v Sant Agate vzali 10-valcový Huracán s výkonom 471 kW, zvýšili jeho podvozok o 47 mm, zväčšili rozchod kolies o 30 mm, obuli ho do terénnych pneumatík, karosériu vystužili a navyše pridali plastovú ochranu spodných partií. Aby toho nebolo málo, koncept dostal aj expedičnú svetelnú rampu. Množstvo týchto prvkov sériovému Sterratu ostane, až na svetelnú rampu, ktorú nahradili aerodynamickejšie situované diódy v nárazníkoch. Novinka sa predvádza v zaujímavej zelenej farbe, ktorá evokuje armádne špeciály.

Špeciálne pneumatiky, zvýšený podvozok a... Foto: Lamborghini
Lamborghini Huracán Sterrato - 2024 Špeciálne pneumatiky, zvýšený podvozok a plastové brnenie ochráni Sterrato pred nástrahami prašných ciest.

Zato pribudli strešné nosiče, ktoré by ste na superšporte asi tiež nečakali. Lamborghini tvrdí, že toto auto bude rovnako zábavné na okruhoch, ako aj mimo asfaltu. Aby k monštruóznemu 10-valcovému srdcu neputoval prach či rozstrekujúca voda, vzduch nasáva otvorom na streche, namiesto lapačov v zadných blatníkoch. Samozrejmosťou bude stály pohon oboch náprav. Pre Lamborghini má Sterrato tak trochu nostalgickú príchuť. Je totiž jeho rozlúčkou s čisto benzínovým pohonom. Všetky nasledujúce „lambá“ už budú minimálne hybridmi a do konca dekády uvidíme aj prvý elektromobil.

Sterrato má ale tak trochu smolu. Na svet sa totiž čoskoro chystá vážny konkurent – Porsche Dakar, ktoré nie je ničím iným ako out-doorovou verziou Porsche 911 Carrera 4S. Použije presne tie isté zbrane. Doteraz neexistujúca kategória tak bude mať zrazu hneď dvoch rivalov. I keď z jedného koncernu. Porsche uvidíme dokonca ešte skôr, pretože svetový debut má naplánovaný na 16. novembra, teda na zajtra.

Lamborghini Huracán Sterrato - 2024
Lamborghini Huracán Sterrato - 2024
+1Lamborghini Huracán Sterrato - 2024
Lamborghini Urus Performante - 2022 Čítajte viac Lamborghini Urus Performante: Menej kíl a viac koní vracia toto SUV opäť na vrchol

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Huracán #Lambotghini Sterrato
Články podľa značiek