Prekročili ste rýchlosť? V Rakúsku vám budú môcť zabaviť auto

Výrazné sprísnenie postihov bude hroziť v Rakúsku vodičom, ktorí prekročia rýchlosť o 60 km/h v obci a o viac ako o 70 km/h za hodinu mimo obce.

05.12.2022 16:00
Rakúska polícia Foto:
Úplné zabavenie auta a jeho predanie v dražbe pri výraznom prekročení rýchlosti by sa malo v Rakúsku uplatňovať len výnimočne.
debata (7)

Rakúšania evidentne vyhlásili vojnu všetkým „notorickým“ porušovačom dopravných predpisov, respektíve tým, ktorí nebezpečnou jazdou ohrozujú ostatných. Tamojšia novela cestného zákona totiž výrazne zvýšila pokuty za driftovanie, pretáčanie kolies či jazdu na motocykli na jednom kolese. A to nielen na verejných cestách, ale jaj na uzavretých cestách a parkoviskách.

Pokuta za tieto priestupok môže byť, podľa závažnosti, od 300 až do 10-tisíc eur. A k tomu previnilcom hrozí aj dočasné zabavenie auta alebo motorky. Navyše sa bez vodičského preukazu musia zaobísť najmenej pol roka. Šoférom, ktorí síce žiadne nepovolené preteky nejdú, ale aj tak výrazne prekročia povolenú rýchlosť, hrozí pokuta 5 000 eur, predtým to bolo 2 180 eur.

Viac sa o rakúskej novele cestného zákona dozviete v tomto článku:

Ford Mustang Shelby GT500 - 2019 Čítajte viac Pozor! Rakúšania ‘zatočia‘ s pozérmi. Pokuta môže byť až 10 000 eur!

Aktuálne sa budú v Rakúsku zrejme radikálne sprísňovať postihy za rýchlu jazdu. Krajnou sankciou bude dokonca zabavenie auta, ktoré sa následne predá v dražbe. Sprísnenie postihov dnes predstavila rakúska ministerka dopravy Leonore Gewesslerová (Zelení).

Konkrétne navrhuje, aby vodič, ktorý povolenú rýchlosť prekročí o 60 kilometrov za hodinu v obci a o viac ako o 70 kilometrov za hodinu mimo obce, prišiel dočasne nielen o vodičský preukaz, ale na dva týždne aj o auto. Pokiaľ bol kvôli výraznému porušeniu rýchlostného limitu trestaný už v minulosti alebo je už jeho prvý prehrešok mimoriadne vážny, úrady budú môcť jeho auto dokonca predať v dražbe.

Informuje o to denník Die Presse na svojom webe. Gewesslerová vyhlásila, že takto extrémna sankcia by sa mala uplatňovať len ojedinele a pri mimoriadne závažných, respektíve opakovaných výrazných prekročeniach maximálne povolenej rýchlosti a u ľudí, pri ktorých sa auto dá považovať za „nástroj zločinu“. Podľa Die Pressa by nové postihy mohli začať platiť od polovice budúceho roka.

(Osobné automobily môžu v Rakúsku jazdiť v obci rýchlosťou 50 km/h, mimo obce potom rýchlosťou 100 km/h a na diaľnici 130 km/h.)

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #pokuty #prekročenie rýchlosti #pokuty v Rakúsku #zabavenie auta
Články podľa značiek