Odchod Škody z Číny je takmer istý. Jej predaje tam klesajú už roky

Škoda sa v Číne nevie vyrovnať konkurencii, je možné, že odíde do Indie.

12.12.2022 16:10
Škoda Kushaq - výroba 2021 Foto:
Pre Škodu je aktuálne zaujímavejší inddický trh, než čínsky.
debata (12)

Automobilka Škoda sa ocitla v súčasnosti v kríze, ktorá môže vyústiť až do odchodu z čínskeho trhu. A to si tam mladoboleslavská značka budovala už vyše 15 rokov silnú pozíciu a dosahovala státisícové predaje. Posledné takmer tri roky sú však pre značku nočnou morou, jej predaje sa totiž strmo prepadali, až sa blížia k úplnej nule.

Len pre zaujímavosť – v roku 2018 na tamojšom trhu predala vyše 350-tisíc áut a už vtedy bola zahraničnou značkou, ktorej sa najrýchlejšie v histórii podarilo na tamojšom trhu predať milión automobilov. O rok neskôr, teda v roku 2019, však v Číne predala už len necelých 280-tisíc áut, minulý rok to bolo dokonca iba 150-tisíc áut. A rok 2021 bol už doslova tragický. V celej Číne predala len 56-tisíc áut.

Škoda Octavia Pro - 2021 Čítajte viac Škoda je v kríze. V hre je aj úplný odchod z Číny

Aj preto česká automobilka uvažuje dokonca o odchode z čínskeho trhu. Konečné rozhodnutie padne už na budúci rok. Uviedol to nemecký týždenník Automobilwoche, ktorý citoval šéfa automobilky Klausa Zellmera. Informovala o tom agentúra Reuters. „Konkurencia je na tomto trhu mimoriadne silná, takže budeme spolu s čínskym partnerom v spoločnom podniku uvažovať o tom, ako mienime ďalej postupovať,“ povedal Zellmer. Ako dodal, ak firma nechce rozbíjať svoju energiu, musí preskúmať všetky možné scenáre a následne sa rozhodnúť.

Škoda Octavia Pro - 2021 Čítajte viac Škoda Octavia Pro: Čínska verzia je takmer ‘Superbom RS‘!

V hre je aj scenár, že Škoda skončí v Číne s výrobou áut a bude ich tam len predávať, dodal Zellmer, podľa ktorého by sa spoločnosť chcela viac zamerať na indický trh. Materská firma Volkswagen sa k informáciám v Automobilwoche nevyjadrila. Takéto rozhodnutie by na čínskom trhu teoreticky posilnilo pozíciu značky Volkswagen, ktorá by mohla zvýšiť predaje práve na úkor Škody. Ich vzájomné súperenie môže byť jednou z príčin pádu Škody. Jia Mingdi, bývalý šéf spoločnosti SAIC Volkswagen vyhlásil, že jedným z dôvodov dramatického pádu značky bolo „ ignorovanie základných atribútov, na ktorých značka stojí a bezhlavá snaha priniesť na trh väčšie a lacnejšie automobily, než Volkswagen.“ V realite toto súperenie ale znamenalo zvyšovanie cien modelov až do momentu, keď to bolo pre klientov neúnosné.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #čínsky trh #výroba áut v Číne
Články podľa značiek