Mercedes-Benz postaví svoju prvú fabriku na elektrické dodávky v Poľsku

V Poľsku sa budú montovať ľahké elektrické vany, postavené na novej platforme Van.EA. Plány na spoločný podnik s americkým Rivianom boli zrušené.

23.12.2022 12:00
jawor.JPG Foto:
Fabrika divízie Mercedes-Benz Vans v poľskom Jawore.
debata

„Dodávková“ divízia nemeckej automobilky Mercedes-Benz plánuje postaviť svoj prvý závod na vany s výlučne elektrickým motorom v poľskom meste Jawor. Rozhodnutie o umiestnení a konkrétna realizácia ešte závisia od konečného splnenia rôznych podmienok, vrátane udelenia dotácií na investíciu v Jawore. To by však malo byť už len formálnou záležitosťou. Mercedes-Benz Cars vyrába v Jawore spaľovacie motory od roku 2019 a batériové systémy od roku 2021.

Závod bude štvrtou európskou továrňou divízie Mercedes-Benz Vans a prvou, ktorú automobilka reorganizuje tak, aby vyrábala výlučne elektrické dodávky postavené na platforme VAN.EA. (platforma, ktorá bude základom pre ľahké elektrické úžitkové vozidlá značky).

Mercedes e-Sprinter (2021) Čítajte viac Test: Mercedes eSprinter - má elektrododávka s dojazdom 100 km zmysel?

„Keďže vo všetkých našich existujúcich závodoch flexibilne vyrábame dodávky so spaľovacím a elektrickým pohonom, postavíme v Jawore náš prvý závod na vany s čisto elektrickým pohonom. Stanovujeme tak nové štandardy a posúvame sa vpred na našej ceste k udržateľnej, plne elektrickej mobilite,“ povedal Mathias Geisen, šéf divízie Mercedes-Benz Vans.

Táto zmena zrejme súvisí aj s tým, že plány na veľký spoločný výrobný podnik na elektrické dodávky s americkou automobilkou Rivian, ktoré boli zverejnené len v septembri tohto roku, sa napokon nezrealizujú. Na spoločných výrobných linkách sa mali montovať dodávky Mercedes-Benz na platforme VAN.EA a popri nich aj vany a pick-upy Rivian na ich vlastnej platforme Rivian Light Van (RLV).

Mercedes-Benz vo vyhlásení konštatuje, že plán na spoločný podnik bol „pozastavený kvôli zmene priorít na strane Rivianu“. Túto informáciu potvrdil aj Rivian s tým, že vedenie automobilky zatiaľ úplne pozastavilo plány na výrobu elektrických úžitkových vozidiel v Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercede-Benz #Rivian #elektrické dodávky #Mercedes-Benz Vans #Jawor
Články podľa značiek