SsangYong ako značka asi končí. Nový vlastník ju chce premenovať

Premenovanie na trhu zavedenej značky, ktorej sa navyše po dlhom čase začína dariť, je pomerne zvláštny nápad. Jej majiteľom však asi dáva zmysel.

05.01.2023 10:00
SsangYong Torres - 2022 Foto:
Je možné, že nové modely SsangYongu (na foto je Torres) už budú predávané pod značkou KG.
debata (5)

Na prelome rokov 2020 a 2021 SsangYong z dôvodu neschopnosti splácať svoje dlhy (de facto vyhlásil insolvenciu) požiadal o tzv. autonómnu reštrukturalizáciu, čím získal dočasnú ochranu pred veriteľmi. Počas nej však získal nového investora a majiteľa, stala sa ním chemický a oceliarsky gigant, spoločnosť KG Group.

A kórejskej značke sa začalo dariť nielen doma, ale aj vo svete a na Slovensku. Koncom novembra tohto roku sme mohli napísať, že SsangYong je z najhoršieho vonku. Kórejská automobilka totiž 11. novembra oznámila, že splatila úver určený na obnovný proces spoločnosti. Spoločnosť pripravuje aj modelovú ofenzívu, ktorá má podporiť dobré predajné výsledky z druhej polovice roku 2022. Na Slovensku sa napríklad model Korando držal na hranici prvej desiatky najpredávanejších SUV a za prvých 11 mesiacov sa z tohto modelu predalo vyše 620 kusov.

Teraz sa však chystá zásadná zmena, ktorú podľa informácií serveru Car Expert potvrdil aj Kwak Jae-sun, predseda spoločnosti KG Group, ktorá má v SsangYongu kontrolný podiel. Značka sa má kompletne premenovať, modely SsangYong prestanú existovať. Nové autá by mala začať vyrábať divízia KG Mobility a nové modely by mali byť na trh uvádzané pod značkou KG.

SsangYong Toress - skica 2022 Čítajte viac SsangYong je zachránený. Splatil svoje dlhy

Dôvodom tejto zmeny má vraj byť zlý imidž SsangYongu, ktorý získal počas posledných rokov, keď sa pohyboval na hrane krachu. „Pod menom SsangYong má spoločnosť priaznivcov, ale aj nie príjemný imidž. Nové vozidlá budú predstavené ako KG, ale výroba automobilov sa nezmení a bude spĺňať rovnaké štandardy," cituje portál CarExpert Kwaka Jae-suna. Zmenu ešte musia schváliť akcionári, čo by sa mohlo stať niekedy v priebehu apríla tohto roku.

Zmena mena je vždy riskantná záležitosť, kórejský výrobca ju vak od polovice minulého storočia absolvoval už niekoľkokrát. Dokonca aj v nedávnej minulosti pod inými majiteľmi o to uvažoval. Dôvodom bol negatívny imidž značky v domovskej krajine, fakt, že mnohým klientom sa jej názov zle vyslovuje a aj to, že si ju mýlia s čínskymi značkami.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SsangYong #Mahindra & Mahindra #KG Group #KG Mobility
Články podľa značiek