JATO: Kráľom je Tesla Model Y. Pozrite si najpredávanejšie autá a značky v Európe

Štatistika predajov nových áut v Európe potvrdzuje postupné zotavovanie sa trhu. Celkovo nárast dosiahol 12 %, pričom elektrické autá rástli ešte výraznejšie.

11.04.2023 06:00
debata
Najpredávanejším modelom za február bola v... Foto: Tesla
Tesla Model Y Najpredávanejším modelom za február bola v Európe Tesla Model Y.

Vo februári sa na starom kontinente predalo niečo viac ako 900 tisíc automobilov. Ide o medziročný nárast 12 %, pričom dvojciferný rast zaznamenal trh aj v januári. Batériovým autám sa darilo ešte viac, keď ich predaje stúpli až o 33 %. Ak porovnáme oba úvodné mesiace tohto roka s rokom 2022, celkovo sa predalo o 11 % viac áut.

Analytik spoločnosti JATO Dynamics Felipe Munoz situáciu zhodnotil tak, že zákazníci začínajú pozitívne reagovať na zvyšujúci sa konkurenčný boj na trhu, no zásadné komplikácie z minulých rokov stále pretrvávajú a vývoj môžu zvrátiť rastúce úrokové sadzby. Najvyšší rast predajov sa udial na španielskom, na britskom a na belgickom trhu, zatiaľ čo pokles zaznamenali vo Švédsku, v Nórsku, vo Fínsku a na Cypre.

Peugeot-208-2020-1280-2c Čítajte aj Európu dobyli Peugeot 208 a Sandero. Elektroautám kraľuje Tesla Model Y

Pokiaľ ide o elektromobily, vo februári 2023 sa ich v Európe zaregistrovalo viac ako 118 tisíc, čo predstavuje medziročný nárast o 33 %. Postarali sa o to hlavne predaje v Nemecku, vo Francúzsku, v Spojenom kráľovstve a v Holandsku. Celkovo však v štátoch západnej a severnej Európy rástli predaje elektromobilov dvojciferne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JATO Dynamics #predaje áut #európsky trh
Články podľa značiek