Neuveriteľné: V Holandsku objavili 250 historických áut. Nik o nich nevedel

Toto sa už často nestáva. Je to skôr zázrak. Holandský milovník áut nazbieral za štyri dekády stovky vzácnych vozidiel. A aj sa o ne staral. Čoskoro budú na predaj. Zastúpené sú všetky kontinenty. A nechýba ani Tatra.

14.04.2023 18:00
debata (3)
Autá stáli roky v dvoch skladoch a v jednom... Foto: Classic Cars Auctions
Zbierka áut Palmen - Holandsko 2023 Autá stáli roky v dvoch skladoch a v jednom kostole. V tom hlavnom je ich vyše 230.

Ak ste si mysleli, že všetky šopy a hangáre sú už dávno odhalili svoje tajomstvá, ste na omyle. V Holandsku sa stal doslova malý zázrak. V dvoch skladoch a v jednom kostole objavili neskutočných 250 veteránov. A nie hocakých. Autor tejto kolekcie mal nepochybne dobrý vkus a tiež dostatok prostriedkov. Holanďan Palmen začal zbierať autá približne pred štyridsiatimi rokmi. Jeho prvým autom bola žltá Lancia B20. A pribúdali ďalšie. S postupom času sa začal jeho autopark rozširovať. Asi to súviselo s obsedantnou zberateľskou vášňou, pretože len málokedy niektoré z áut predal. Po štyridsiatich rokoch skladoval v kostole a dvoch zaprášených skladoch 250 vozidiel.

Zbierka vznikala viac ako 40 rokov. Ako vidieť,... Foto: Classic Cars Auctions
Zbierka áut Palmen - Holandsko 2023 Zbierka vznikala viac ako 40 rokov. Ako vidieť, jej tvorca mal dobrý vkus aj dostatok prostriedkov. Až sa nechce veriť, že o svojej vášni takmer nikomu nehovoril.

Spoločnosť Classic Cars Auctions, ktorá o holandskom objave informovala na svojich stránkach, uvádza, že Palmen mal rozsiahle znalosti o autách, pretože sa nimi profesionálne zaoberal už od šesťdesiatych rokov. Zbierka bola takmer neznáma. Palmen ju totiž len málokedy niekomu ukázal. Classic Cars Auctions dokonca tvrdí, že ide o jednu z najviac strážených kolekcií veteránov. O to fascinujúcejšie pôsobí. Autá sú síce nereštaurované a poriadne zaprášené, no napriek tomu majú byť v dobrom technickom stave. Palmen sa o svojich miláčikov osobne staral. Napríklad ich pravidelne štartoval, aby nedošlo k zadretiu motora. Najprv vybral sviečky a motor pretočil.

Škoda Favorit - 1993 Čítajte viac V Grécku objavili neskutočnú Škodu Favorit. Je to 'stroj času' s 34 km

A čo vlastne zbierka ukrýva? Nájdete tu zastúpené takmer všetky kontinenty a všetkých výrobcov. Palmen vždy vedel, čo chce. Miloval talianske autá ako Alfa Romeo, Lanciu, Maserati a Ferrari. Navyše zbieral francúzske klenoty ako Facel Vega a nemecké BMW, Mercedesy či NSU. Briti ho zas očarili Jaguarmi, Aston Martinmi a luxusnými limuzínami Rolls-Royce, zatiaľ čo medzi americké klasiky v zbierke patria Chevrolety, Cadillac a Fordy. V kolekcii nájdete aj českú Tatru 87 a značky Monica, Moretti, Matra, Alvis, Imperia a Villard. Dokonca je tu kabriolet Renault 19. Vek však už Palmenovi nedovoľoval zbierku udržiavať, a tak sa rozhodol, že ju predá v prospech svojej rodiny.

Nechýba ani slávna česká Tatra 87 s... Foto: Classic Cars Auctions
Zbierka áut Palmen - Holandsko 2023 Nechýba ani slávna česká Tatra 87 s aerodynamickou karosériou a vzduchom chladeným osemvalcom vzadu.

Celá zbierka teraz na ceste do Dordrechtu a od 19. mája do 7. júna bude predmetom veľkej dražby aukčného domu Classic Car Auctions. Autá sa budú dražiť individuálne. Len ťažko si vieme predstaviť ich hodnotu. Sú tu skutočné klenoty. Veď len také Ferrari môže mať cenu niekoľko stotisíc eur. Byť príbuzným pána Palmena by bolo nepochybne veľmi príjemné. Classic Car Auctions tvrdí, že je už málo pravdepodobné, že by sa ešte niekedy v budúcnosti objavila podobná rozsiahla a neznáma kolekcia vzácnych áut.

Pozrite si neuveriteľnú kolekciu veteránov objavenú v Holandsku

Zbierka áut Palmen - Holandsko 2023
Zbierka áut Palmen - Holandsko 2023
+27Zbierka áut Palmen - Holandsko 2023

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #veterány #zbierka veteránov
Články podľa značiek