Žiadny francúz, žiadny nemec. Pozrite si top 15 áut na Slovensku za prvé 3 mesiace

V prvej pätnástke najpredávanejších áut na Slovensku sú len "škodovky" a ázijské autá. Až na jednu výnimku.

25.04.2023 06:00
Skoda Octavia Combi - 2020 Foto:
Rebríček najpredávanejších áut na Slovensku má staronového lídra.
debata (30)

V marci 2023 sa na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) zaregistrovalo 8 852 nových osobných automobilov. Medziročne registrácie nových osobných vozidiel narástli o 18,41 percenta. Rovnako dôležité sú aj ďalšie dva fakty.

Prvým je, že rast predaja je dostatočne kontinuálny, aby sme mohli hovoriť o tom, že automobilový trh sa zotavuje. Konkrétne to znamená, že predaje nových áut rastú na Slovensku v medziročnom porovnaní bez prestávky už šesť mesiacov.

Druhým je to, že predaje niektorých značiek dosiahli úroveň rekordného roku 2019. „Máme za sebou povzbudivý výsledok v registráciách nových osobných vozidiel. Na konci prvého štvrťroku sa podarilo takmer všetkým značkám zvýšiť predaj a dosiahnuť registrácie nových vozidiel v poslednom mesiaci štvrťroku na predpandemickej úrovni.“ Zhodnotil výsledok za marec a prvý štvrťrok 2023 výkonný viceprezident ZAP SR Pavol Prepiak.

zväčšiť Predaj áut v kategórii M1 za posledných 12... Foto: ZAP SR
predaj03 Predaj áut v kategórii M1 za posledných 12 mesiacov.

Kvôli absolútnej ignorácii štátu a chýbajúcej podpore však naďalej stagnuje predaj elektromobilov, pri ktorých patríme k najhorším krajinám v rámci celej EÚ. Za tri mesiace sa ich predalo necelých štyristo. V našich končinách o nich veľa rozpráva najmä Volkswagen a Škoda, no zatiaľ platí, že kde sa dvaja bijú, tretí je kráľom. V tomto prípade je to prekvapivo Mercedes-Benz, ktorý za tri mesiace predal 65 čisto elektrických áut a momentálne je v ich predaji na Slovensku lídrom.

Kým sa dostaneme k výsledkom za prvé tri mesiace, pozrime sa krátko na marec. V treťom tohtoročnom mesiaci sa výrazne zvýšil predaj „škodoviek“. Napríklad z Octavie sa predalo za tento jediný mesiac 436 kusov, z Kamiqu a Scaly sa zhodne predalo približne 300 kusov, z Karoqu takmer 250. Octavia, Scala aj Kamiq sa pritom dostali v marci do prvej päťky.

Netreba však za tým hľadať nejaký zázrak, Na tieto modely boli takmer celý minulý rok kvôli nedostatku komponentov a ďalším problémom neúmerne dlhé čakacie doby a vysoký dopyt. Teraz sa vďaka zlepšeným dodávkam možno začnú „normalizovať“ a dostupnosť áut sa najmä pri Octavii zlepší.

Tesla Model Y - 2021 Čítajte viac Veľký prehľad: Toto je 50 najpredávanejších áut v Európe za 1. kvartál. Víťaz prekvapí

Zaujímavejšie sú však výsledky za prvý kvartál, teda január až marec tohto roku. Do rebríčku 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku sa nedostalo žiadne francúzske a ani nemecké auto. Teda ani jeden Peugeot, Citroën, Renault, Volkswagen alebo Opel. A to už o niečom svedčí. Dokonca v top 15 je to, s výnimkou Dacie Duster na 10. mieste, výlučne súboj Škody s ázijskými výrobcami.

Konkrétne je v prvej pätnástke zastúpených šesť „škodoviek“ (Octavia, Kamiq, Scala, Fabia, Karoq a Kodiaq), päť kórejských áut (Hyundai i30, i20, Tucson, Kia Ceed a Kia Sportage) a tri Toyoty (Yaris Cross, Corolla a Corolla Cross).

Česť európskych automobiliek háji jediný model – už spomenutá rumunská Dacia Duser. Viac už ukazuje nasledujúca tabuľka 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku aj s medziročným porovnaním a základnými cenami.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek