Range Rover Sport SV: Rozlúčka s V8 má byť brutálna

Vrcholová verzia Range Roveru Sport síce príde v názve o písmeno R, ale rozhodne nie o výkon. Má ísť o technologicky vôbec najvyspelejší Range Rover so spaľovacím motorom. Kompresor zamení za dve turbá.

25.04.2023 18:00
debata
Nový vrcholový Range Rover Sport SV už... Foto: Range Rover
Range Rover Sport SV - kamufláž 2023 Nový vrcholový Range Rover Sport SV už automobilka testuje v nehostinných severských podmienkach.

Range Rover síce čaká tiež elektrická budúcnosť, no dovtedy nás ešte plánuje zahltiť adrenalínom produkovaným mohutnými spaľovacími motormi. Týka sa to nepochybne aj vrcholovej verzie Range Roveru Sport s prívlastkom SV. Automobilka už túto šelmu testuje, na čo upozornila videom zamaskovaných prototypov. Výrobca tvrdí, že nové SV bude technologicky najpokrokovejším modelom v histórii Land Roveru a prinesie niekoľko premiér. Tie však ostávajú tajomstvom.

Novinka by mala mať pod kapotou motor 4,4... Foto: Range Rover
Range Rover Sport SV - kamufláž 2023 Novinka by mala mať pod kapotou motor 4,4 TwinPower Turbo od BMW s výkonom 460 kW.

Isté je, že nebudú súvisieť s elektrifikáciou. Novinka totiž vylepší svoje emisie len kozmeticky – mild-hybridnou technológiou. Zdrojom výkonu tak nebude elektromotor, ale poriadny vidlicový 8-valec s dvojicou turbodúchadiel. Ten nahradí pôvodný kompresorový agregát s objemom piatich litrov v pôvodnom Sporte SVR a napriek zmenšeniu objemu na 4,4 litra prinesie ešte viac sily. Šušká sa, že pôjde o motor z produkcie BMW, vyladený na 460 kW a 750 Nm krútiaceho momentu, ktorý poznáme napríklad z BMW X5 M Competition.

Pozrite si, ako Land Rover testuje brutálny Range Rover Sport SV

Zmenami prejde aj podvozok a aerodynamika. Čakať tak máme odlišné nárazníky a väčšie sacie otvory či výkonnejšiu brzdovú sústavu. Výroba začne limitovanou edíciou a až potom príde na trh „bežný“ SV. Premiéra je naplánovaná na 31. máj. Pôjde pravdepodobne o jednu z posledných príležitostí, ako si dopriať de facto čisto benzínový Range Rover predtým, než sa Land Rover zmení na čistú elektromobilku. Zmeniť sa má aj štruktúra ponuky, pretože zámerom je vytvoriť z modelových radov Range Rover, Defender a Discovery samostatné značky.

Land Rover Range Rover Velar - 2023 Čítajte viac Range Rover Velar: Nový infotainment a dlhší dojazd plug-in hybridu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Range Rover #Range Rover Sport
Články podľa značiek