Hyundai Mobis predstavil rolovací displej. Môže zmeniť dizajn áut

Nový displej Hyundaia má mať vysoké rozlíšenie a ak nie je potrebný, zroluje sa do malej kazety. To je nepochybne sen dizajnérov, ktorí navrhujú interiéry áut.

26.04.2023 12:00
debata
Rolovací displej sa môže vysúvať z kompaktnej... Foto: Hyundai
Hyundai Mobis - rolovací displej 2023 Rolovací displej sa môže vysúvať z kompaktnej kazety podľa toho, aké informácie bude vodič alebo posádka práve vyžadovať.

Hyundai Mobis je divízia spoločnosti Hyundai, ktorá je veľkým dodávateľom komponentov pre automobilový priemysel. Zďaleka nielen pre Hyundai. Najnovšie sa pochválila vychytávkou, ktorú by s radosťou prijali konštruktéri áut. Predstavila totiž rolovací displej. Napriek tomu, že pri plnom rozvinutí môže mať až 30 palcov a formát 16 : 9, za pár sekúnd zmizne v palubnej doske. Jednoducho sa zroluje do malej kazety s hĺbkou necelých 12 centimetrov. Ohybný charakter tohto dotykového displeja nemá nijako znížiť kvalitu obrazu. Kontrast má zodpovedať OLED displejom s rozlíšením QHD alebo dokonca vyšším.

Po plnom rozvinutí má displej uhlopriečku 30... Foto: Hyundai
Hyundai Mobis - rolovací displej 2023 Po plnom rozvinutí má displej uhlopriečku 30 palcov a formát 16 : 9. Hyundai Mobis však nevylučuje ani väčšie verzie.
World Car Award Winners Čítajte viac Poznáme Svetové auto roka 2023. Hyundai porazil BMW aj Kiu

Kompaktnosť systému je ako stvorená pre inštaláciu v autách. Hyundai Mobis má predstavu, že takýto displej by sa vysúval z palubnej dosky podľa toho, aké informácie by vodič alebo posádka potrebovali. Pri tretinovom vysunutí by zobrazoval len základné funkcie, akými sú klimatizácia či rádio, v dvoch tretinách výšky by pribudla navigácia a pri plnom rozvinutí by mala posádka k dispozícii veľkú obrazovku pre zábavu, napríklad streamovanie video obsahu, samozrejme, ak by auto stálo. Takto by si mohli cestujúci krátiť čas pri otravnom nabíjaní. Núkajú sa ale aj ďalšie aplikácie, napríklad v zadnej časti interiéru, kde by sa rolovací displej vysunul zo stropu.

Z palubnej dosky môže nový displej aj celkom... Foto: Hyundai
Hyundai Mobis - rolovací displej 2023 Z palubnej dosky môže nový displej aj celkom zmiznúť.
Hyundai Ioniq 5 - testy prototypov 2023 Čítajte viac Hyundai Ioniq 5 N: Prvý elektrický hothatch už driftuje pri polárnom kruhu

Hyundai Mobis sľubuje aj odolnosť a dlhú životnosť. Jednoducho, toto je displej snov pre dizajnérov navrhujúcich interiéry áut. Môže byť obrovský a pritom nezaberať veľa miesta. Prípadne úplne zmizne v útrobách palubovky, takže nebude rušiť jej dizajn. Novinka je pripravená vyraziť na trh. Zatiaľ ale Hyundai Mobis nepotvrdil žiadnu konkrétnu značku, ktorá by mala o rolovací displej záujem. Kde si odbije premiéru, je teda tajomstvom. Nemusí to byť dokonca ani Kia, Hyundai či Genesis. Kórejská spoločnosť len naznačila, že primárnymi zákazníkmi majú byť prémiové automobilky pôsobiace v Severnej Amerike a Európe. V každom prípade už nemá rolovací displej ďaleko k sériovým linkám automobiliek.

Hyundai Mobis - rolovací displej 2023
Hyundai Mobis - rolovací displej 2023
+3Hyundai Mobis - rolovací displej 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #displej #Hyundai Mobis
Články podľa značiek