Taliani: Sme dosť silní na to, aby sme zablokovali Euro 7. Pomôže aj Slovensko

Taliansky minister dopravy a šéf pravicovej strany Liga Matteo Salvini chce, aby europolitici emisnú normu Euro 7 úplne zmietli zo stola.

18.05.2023 16:00
Taliansko /  Matteo Salvini / Foto: ,
Taliansky minister dopravy a šéf krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini tvrdí, že má dosť spojencov na zmietnutie emisnej normy Euro 7 zo stola.
debata (5)

Taliansky minister dopravy Matteo Salvini, ktorý vedie aj pravicovú stranu Liga, patrí k najväčším odporcom súčasnej snahy Európskej únie o rýchly prechod na bezemisnú osobnú dopravu. Dokonca nedávno označil rýchly prechod na elektrické vozidlá za „ ekonomickú samovraždu“ a „dar“ pre čínsky automobilový priemysel. Upozornil na to server Autonews.com.

Matteo Salvini Čítajte viac Taliansko: Zákaz predaja spaľovacích áut je ‘ekonomickou samovraždou‘ Európy

Napokon sa Taliansku v spojení s Nemeckom a niekoľkými ďalšími krajinami podarilo dosiahnuť aspoň kompromis v tom, že zákaz spaľovacích motorov sa nebude vzťahovať na nové bezemisné syntetické palivá, ktoré sú však zatiaľ veľmi drahé.

Aktuálne dal Salvini o sebe opäť vedieť, keď počas konferencie predajcov automobilov vo Verone vyhlásil, že „spolu so spojencami majú teraz dosť síl na zablokovanie prijatia novej emisnej normy Euro 7“. A medzi spojencami, ktorí v tom majú pomôcť spomenul aj Slovensko. Okrem Slovenska k spojencom Talianska v tejto iniciatíve podľa Salviniho patria aj Francúzsko, Česko, Rumunsko, Portugalsko, Bulharsko, Poľsko a Maďarsko.

O tom, že emisná norma Euro 7 je prijímaná veľmi kontroverzne a obsahuje takmer nesplniteľné (aspoň v predbežne platnom harmonograme jej uvedenia) požiadavky, sme písali už viackrát. Napríklad aj v tomto článku:

JATO Dynamics - emisie 2019 Čítajte viac 'Zabije' norma Euro 7 malé autá? Zdražejú o 5 000 eur

O uvedení normy do platnosti budú krajiny EÚ a zákonodarcovia rozhodovať tento rok, platiť by pritom mala pre osobné a dodávkové autá od júla 2025 a pre autobusy a nákladné autá o dva roky neskôr.

Navrhovaná regulácia Euro 7 je podľa Salviniho „jasne nesprávna“ a nie je užitočná ani z hľadiska životného prostredia. Preto chce so spojencami dosiahnuť, aby bola úplne zmietnutá zo stola. S tým súhlasí aj väčšina výrobcov áut. Podľa nich sú požiadavky v novej emisnej norme príliš nákladné, pripravené unáhlene a v kontexte zákazu predaja spaľovacích áut od roku 2035 vlastne aj zbytočné.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie áut #Matteo Salvini #emisná norma Euro 7
Články podľa značiek