Autonómny Jaguar identifikoval psa, no aj tak ho zabil

Obyvatelia San Franciska začínajú byť frustrovaní zo samoriadiacich áut, ktoré sa pohybujú po meste 24 hodín denne. Najnovšie takéto vozidlo spoločnosti Waymo zabilo psa, ktorého pritom identifikovalo.

09.06.2023 12:00
debata
Jaguar I-Pace s autonómnou technológiou... Foto: Waymo
Waymo - Jaguar I-Pace Jaguar I-Pace s autonómnou technológiou spoločnosti Waymo nedokázal v San Franciscu zabrániť zrážke so psom, hoci vozidlo prekážku videlo a identifikovalo. Čo by sa stalo, ak by išlo o dieťa?

San Francisco je priam prešpikované autonómnymi autami. Tamojšia radnica umožnila totiž beta testovanie samoriadiacim vozidlám spoločností Cruise a Waymo. Do vlaňajšieho decembra mohli testy prebiehať len v noci od druhej hodiny rannej do piatej ráno, ale teraz sú testy povolené bez obmedzení – teda 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Ako konštatuje web Jalopnik, kým spoločnosti Cruise a Waymo využívajú ulice mesta ako arénu v zbrojení, kto ponúkne lepšieho autopilota a služby, obyvatelia začínajú byť zúfalí. „Viete, je to trochu frustrujúce a strašidelné, vidieť len tak autá bez vodiča za volantom,“ povedala Jalopniku Debi Durst, dlhoročná obyvateľka Sunset District.

Tesla opäť predviedla čo (ne)dokáže jej Autopilot

Video
Tesla opäť predviedla čo (ne)dokáže jej Autopilot

Len pred dvoma mesiacmi bola svedkom toho, ako jedno z autonómnych áut prudko zabrzdilo pred študentmi, ktorí práve vychádzali zo školy Herberta Hoovera. Obyvatelia často „bombardujú“ pohotovostné služby po tom, čo sú svedkami nepochopiteľného správania autonómnych áut. Miestny dopravný úrad SFMTA zdokumentoval už viac ako 150 incidentov, keď autá bez vodičov blokovali cesty či bránili v práci záchranným zložkám, napríklad hasičom alebo polícii. A teraz tu máme nový prípad, o ktorom informoval Autoblog. Odohral sa 21. mája, keď samoriaditeľný Jaguar I-Pace spoločnosti Waymo na ulici Toland v San Franciscu zrazil psa, ktorý mu vbehol do cesty.

Autonómne vozidlá Cruise Čítajte viac Autonómne autá sa správajú ako ‘teľce‘. Hasiči sú zúfalí

Pikantné je, že vozidlo zviera zaregistrovalo, ale nezareagovalo. Dokonca ani jeho ľudský operátor, ktorý sedel v aute ako bezpečnostná poistka. Pes následkom zrážky podľahol. „Vyšetrovanie prebieha, ale prvotná kontrola potvrdila, že systém správne identifikoval psa, ktorý vybehol spoza zaparkovaného vozidla, no nedokázal zabrániť kontaktu. Majiteľovi psíka vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ komentovalo incident Waymo. Táto nehoda len ťažko zvýši dôveru obyvateľov San Francisca k novej autonómnej technológii. Padajú totiž otázky, čo by sa stalo, ak by namiesto psa vybehlo na cestu napríklad dieťa.

autopilot1 Čítajte viac Video samoriadiacej Tesly X z roku 2016 je podvod. Potvrdil to insider

SFMTA uvádza, že autá bez vodiča v meste a okolitých oblastiach San Francisca sa ukazujú ako oveľa väčší problém, než ktokoľvek očakával. A hoci Waymo aj Cruise všetkých ubezpečujú, že ľudský vodič je vždy pripravený prevziať riadenie v krízovej situácie, zjavne to nestačí. Incident Wayma navyše prichádza v čase, keď sa spoločnosť snaží rozšíriť svoje služby v ďalších štátoch. Okrem svojho programu v San Franciscu ponúka svoje samojazdiace taxi mestám Los Angeles a Phoenix.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #autonómne autá #Jaguar I-Pace #Waymo #autonómne riadenia
Články podľa značiek