Pokuta 121 000 eur za prekročenie rýchlosti? Vo Fínsku je to možné

Jeden z najbohatších Fínov trpko oľutoval, že nedal dole nohu z plynu. Postih za prekročenie rýchlosti ho stál viac ako nové auto. Vo Fínsku sa totiž vyrubujú pokuty inak ako u nás.

12.06.2023 14:00
Policajný radar - Austrália Foto:
Pokuty sa vo Fínsku vyrubujú podľa ročného príjmu. Môžu sa tak vyšplhať do astronomických výšok.
debata

Bohatý Fín Anderse Wiklöf nedávno prekročil vo svojej rodnej krajine povolenú maximálnu rýchlosť o 33 km/h. Namerali mu „šialených“ 83 km/h. Nanešťastie v obci, kde je povolená päťdesiatka. A neušiel trestu. U nás by za takýto prehrešok dostal pokutu zopár sto eur, lenže nie vo Fínsku. Táto krajina totiž vyrubuje pokuty na základe ročného príjmu previnilca. No a náš Fín patrí k tým najbohatším v krajine. Z výslednej sumy sa vám preto pretočia zreničky. Uhradiť musel 121 000 eur, čo je iste viac ako cena auta, v ktorom sedel. Navyše mu bol odňatý vodičský preukaz na desať dní.

Pozrite sa, ako si to divoký jazdec šinul na D1 do Trnavy rýchlosťou 231 km/h

Video

Podľa Wiklöfa došlo k prekročeniu rýchlosti v úseku, v ktorom sa limit znižoval na 70 a potom na 50 km/h a on dostatočne rýchlo nebrzdil, povedal denníku Nya Ĺland. Svoj prehrešok síce oľutoval a dokonca dodal, že dúfa, že peniaze, ktoré zaplatil, budú použité v zdravotníctve, lenže s extrémnymi pokutami má Wiklöf bohaté skúsenosti už z minulosti. V roku 2013 platil za prekročenie rýchlosti 95 000 eur a o päť rokov nato ďalších 63 680 eur, opäť za rýchlosť. Možno by bolo vhodné zaviesť podobný výpočet pokút aj na Slovensku, pretože solventní cestní piráti s nimi nemajú problém. Jednoducho zaplatia a opäť šliapnu na plyn.

Abú Zabí - minimálna rýchlosť Čítajte viac V Abú Zabí majú najrýchlejšiu diaľnicu sveta. Pomaly tam ísť ani neskúšajte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #rýchlosť #Fínsko #prekročenie rýchlosti #dopravné predpisy
Články podľa značiek