Lady budú montovať väzni! Zamestnancov odviedli alebo utiekli pred vojnou

Mladí Rusi buď bojujú na Ukrajine, alebo utiekli pred povolávacími rozkazmi. Fabrikám začínajú chýbať zamestnanci. Platí to aj o najväčšej ruskej automobilke AvtoVaz.

21.06.2023 06:00
Lada Granta Classic - 2022 Foto:
Výroba v AutoVaze stagnuje, chýbajú mu ľudia. Budú ich asi musieť nahradiť väzni.
debata (51)

Nedostatok mužov v produktívnom veku začína pociťovať ruský nevojenský priemysel, automobilky nie sú výnimkou. O prehlbujúcom sa nedostatku pracovných síl svedčí aj fakt, že miera nezamestnanosti v Rusku klesla v apríli na rekordných 3,3 percenta. V komplikovanej situácii je najmä veľkoobjemový AutaVaz, vyrábajúci Lady. Ten musel opakovane odstavovať výrobu populárnych modelov Granta, Vesta aj Niva, najmä kvôli nedostatku komponentov po odchode západných spoločností z krajiny.

Neskôr sa ju podarilo obnoviť, ale automobilka stále bojovala s nedostatkom niektorých dielov. Začiatkom tohto roku bolo v Rusku napríklad možné kúpiť Ladu Granta len bielu alebo čiernu, Lada Niva bola na výber v bielej alebo tmavozelenej – podľa verzie. Niektoré modely boli bez ABS, iné bez centrálneho uzamykania.

Lada Vesta - predaj 2023 Čítajte viac Ruský AvtoVaz zúri. Díleri okrádajú zákazníkov. Prihadzujú si aj 40 %

Teraz sa k nedostatku komponentov, ktorý sa už podarilo zmierniť, pridal ďalší vážny problém. Lady nemá kto vyrábať. Väčšina mužov v produktívnom veku buď „bojuje za vlasť“, alebo z krajiny ušli, aby za ňu bojovať nemuseli. Problém je tak akútny, že AutoVaz posunul plánovanú júlovú a augustovú letnú odstávku výroby už na jún.

Získaný čas chce AutoVaz využiť na nábor nových zamestnancov, ktorých bude potrebovať aj preto, že automobilka by chcela od septembra zvýšiť objem výroby o 28 percent a od januára až o 40 percent.

AutoVaz preto požiadal regionálnu väzenskú službu, aby mu pomohla preklenúť nedostatok pracovnej sily a poskytla mu do výroby ľudí odsúdených na nútené práce. Väzenská správa rozhovory oficiálne potvrdila: „V tejto súvislosti, ako aj s prihliadnutím na mimoriadne napätú situáciu na trhu práce v Togliatti a regióne Samara, zástupca závodu požiadal vedenie (väzenskej služby, pozn. redakcie) o podporu a pomoc pri výbere zamestnancov do podniku spomedzi odsúdených na nútené práce,“ uviedla väzenská služba.

Domáci automobilový priemysel čakajú posledné dobré roky
Video

AutoVaz najprv situáciu nijako nekomentoval, neskôr však aj jeho šéf Maxim Sokolov rozhovory potvrdil s tým, že celkovo spoločnosť počíta s tým, že do roku 2024 priláka do výroby asi štyri tisícky zamestnancov. Koľko z nich bude odsúdených nevie, „možno ich budú stovky, možno len sto alebo dvesto,“ doplnil. Agentúra Intefax už skôr napísala, že AvtoVAZu aktuálne aj bez rozšírenia výroby chýba asi tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #AutoVaz #výroba áut v Rusku #ruský automobilový trh
Články podľa značiek