Ruský AvtoVaz zúri. Díleri okrádajú zákazníkov. Prihadzujú si aj 40 %

Predajcovia áut v Rusku doslova ošklbávajú zákazníkov. Ťažia z nedostatku vozidiel na trhu. AvtoVaz chce s nimi zatočiť, pretože na Ladách zarábajú viac ako výrobca.

16.06.2023 12:00
debata (8)
AvtoVaz po rok a pol trvajúcej prestávke opäť... Foto: Autonews.ru
Lada Vesta - predaj 2023 AvtoVaz po rok a pol trvajúcej prestávke opäť spustil v Rusku predaj Lady Vesta. Díleri sa však rozhodli, že sa na tom poriadne nabalia. Viac ako automobilka.

Sú to prirodzené zákony trhu. Ak je veľký dopyt a malá ponuka, ceny letia nahor. Platí to aj pre Ladu Vesta, ktorá sa po viac ako ročnej prestávke vrátila do predaja. AvtoVaz musel totiž nahradiť zahraničné komponenty domácimi, keďže kvôli sankciám ich nebolo možné doviezť. Nakoniec sa však Vesta, vyvíjaná pôvodne s Renaultom, dočkala comebacku. Stalo sa tak presne deviateho júna. Nie je to však „zadarmo“. Áut je stále málo, tie čínske, ako ukazuje príbeh Moskviča, Rusom príliš „nevoňajú“, a tak predajcovia skúšajú, čo zákazník vydrží. Upozornil na to ruský web Autonews.ru. Jeho redaktori sa pustili do fiktívneho nákupu a nechceli veriť vlastným očiam, teda vlastne cenovkám.

Dínom-dánom. Takto jazdila opitá vodička z východu

Video
Volga GAZ-24 Čítajte viac Ruská Volga vstane z mŕtvych už o rok. Bude kráčať cestou Moskviča?

V jednom moskovskom dílerstve im ponúkli Ladu Vesta s výrobcom odporúčanou cenou 1,24 milióna rubľov (10 580 €) za 1,7 milióna rubľov (14 500 €). To je o 37 % viac! Predajca vysvetľoval, že vyššia cena je spôsobená nielen nedostatkom vozidiel, ale aj tým, že v cene je doplnkové vybavenie, ako sú systém proti krádeži, dodatočná zvuková izolácia či dokonca protikorózna ochrana. V ďalšej predajni dostali redaktori Autonews.ru ponuku na Vestu v takmer základnej výbave s motorom s výkonom 66 kW za 2 115 850 rubľov (18 050 €). Takmer 600 000 rubľov išlo síce na doplnkovú výbavu, ale aj bez nej by Vesta stála 1 720 000 rubľov (14 670 €), čo je stále viac ako odporúčaných 1 689 900 milióna (14 420 €) za vôbec najdrahšiu verziu Vesty, akú AvtoVaz vyrába.

Moskvič 3 - taxi Čítajte viac Taxíkmi proti dronom! Toto navrhuje poslanec ruskej štátnej dumy

Rusov teda vlastní díleri žmýkajú tak, že na aute zarobia viac ako samotný výrobca, ktorý má problém udržať montážne linky v chode. To naštvalo aj súčasného šéfa AvtoVazu Maxima Sokolova. Ten sa rozhodol s nenásytnými dílermi poriadne zatočiť. Na správy o predražených Vestách zareagoval otvoreným listom. „Od 10. júna budú spoločnostiam, ktoré porušujú cenovú politiku AvtoVaz-u, pozastavené dodávky nových áut Lada Vesta. V prípade, že výsledky auditu potvrdia systematické porušovanie dealerských zmlúv, ktoré vyžadujú predaj áut za odporúčané maloobchodné ceny, budú voči týmto partnerom uvalené sankcie: výrazné zníženie kvót na dodávku nových áut alebo ukončenie zmluvy,“ píše Sokolov.

Ural 427701-75 - 2023 Čítajte viac Rusi predstavili ‘šialený‘ arktický autobus. Škoda, že ako súčasť propagandy

Zároveň šéf podniku žiada zákazníkov, aby ak sa stretnú s cenami, ktoré nezodpovedajú oficiálnemu cenníku na stránke www.lada.ru, tieto porušenie nahlásili na „horúcu linku“, alebo poslali správu priamo šéfovi pre predaj a marketing Dmitrijovi Kostrominovi, pomocou QR kódu, ktorý sa nachádza v každej predajni. „AvtoVaz si plne uvedomuje svoju zodpovednosť poskytovať ruskému automobilovému trhu nové autá za konkurencieschopné ceny, a to v požadovanom objeme. Spoločnosť vynakladá maximálne úsilie na to, aby kontrolovala činnosť viac ako 300 oficiálnych predajných centier vo všetkých regiónoch Ruska,“ konštatuje ruská automobilka. Uvidíme, či sankcie zaberú a predajcovia Lád znížia svoje astronomické marže.

Moskvič 6 Čítajte viac Moskvič pácha ‘samovraždu‘. Zúfalí díleri ponúkajú dovolenky v Thajsku

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #AvtoVaz
Články podľa značiek