Taxíkmi proti dronom! Toto navrhuje poslanec ruskej štátnej dumy

Moskva sa stala v máji svedkom viacerých dronových útokov. Príležitosť „blysnúť sa“ si nenechali ujsť ani poslanci ruskej štátnej dumy. Navrhujú zapojiť do boja proti bezpilotným lietadlám taxikárov.

05.06.2023 14:00
debata (2)
Bude proti dronom bojovať aj nový Moskvič 3?... Foto: Moskvič
Moskvič 3 - taxi 2023 Bude proti dronom bojovať aj nový Moskvič 3? Znovuzrodená ruská značka z čias hlbokého socializmu hľadá totiž odbyt práve v týchto sférach. Civilní zákazníci o čínsko-ruskú novinku nejavia záujem.

Znie to ako prvoaprílový žart, ale nie je. Poslanec ruskej štátnej dumy a člen výboru pre obranu Dmitrij Kuznecov sa dal počuť, že pomôcť v boji s dronmi by mohli taxikári. Túto informáciu priniesol web moscovtime.nl. Navrhol, aby boli vozidlá taxislužby vybavené na streche špeciálnym zariadením na monitorovanie bezpilotných lietadiel. Informácie o ich zaregistrovaní majú byť následne poskytnuté armáde, aby ich mohla zničiť.

Lada Niva Čítajte viac Toto je pravdivá správa o ruskom autopriemysle. ‘Je mŕtvy,‘ tvrdí ruský expert

Nič také ako protidronové vybavenie zatiaľ neexistuje, ale podľa Kuznecova už inžinieri prišli s návrhom, ako by bolo možné vďaka zosieťovanému systému taxi služby sledovať vzhľad, pohyb či pristátie dronov a informovať o tom armádu. Takéto vybavenie by si vraj nevyžiadalo veľké investície. „Stačí mať zariadenie na streche auta a sledovať navigáciu, vďaka čomu sa podarí detegovať drony skôr, ako to dokáže armáda.

Michelin Čítajte viac Fabriku v Rusku predal aj Michelin. Pneumatiky tam začal vyrábať ako prvý

Kuznecov dodal, že ak budú mať ruské úrady o takýto návrh záujem, výbor pre obranu je okamžite pripravený začať s testovaním zariadenia na sledovanie dronov. Kuznecov však nie je sám, kto generuje fantastické nápady, ako „zatočiť“ s bezpilotnými lietadlami nad Moskvou. Bývalý šéf protilietadlových raketových síl Veliteľstva špeciálneho určenia ruských vzdušných síl Sergej Katylyjov zašiel ešte ďalej.

UAZ - výroba Čítajte viac Ruskí zamestnanci UAZ-u štrajkovali za vyššie mzdy. Odviedla ich polícia

Konštatoval, že je načase využiť skúsenosti z druhej svetovej vojny. Mal na mysli použitie balónov a „ľudových vojakov“, ktorí budú oblohu monitorovať zo striech budov. Predstavy bývalého plukovníka o skúsenostiach z vojny, ktorá sa odohrala v polovici minulého storočia, vyznievajú komicky, pretože ešte v marci tvrdil, že Rusko má zbrane schopné ničiť americké satelity. Dnes sa má ale armáda kvôli dronom vrátiť k metódam, ktoré používala v dávnej minulosti.

Siegfried Wolf Čítajte viac Člen predstavenstva Porsche chcel zachraňovať ruský autopriemysel. Nič z toho nebude

Prvé útoky dronov na Moskvu sa objavili začiatkom mája. Dva z nich vybuchli nad kupolou Senátneho paláca v Kremli. Potom bolo v hlavnom meste a v mnohých ďalších ruských mestách zakázané púšťať bezpilotné lietadlá. Najväčšie útoky sa odohrali koncom mája, keď drony zaútočili na obytné budovy a jeden z nich vletel do bytu. Podľa moskovského starostu Sergeja Sobjanina vyhľadali lekársku pomoc dvaja ľudia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #taxi #drony #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek