Poznáte túto dopravnú značku? Môže byť užitočná, no zároveň mätie

Na cestách pribúdajú málo frekventované značky. Jednou z nich je aj tá s červenou bodkou a čiernou šípkou. Na čo je dobrá?

21.06.2023 14:00
debata (7)
Nová značka je akousi odbočkou, ktorá vás... Foto: ADAC
Dopravná značka - Nemecko Nová značka je akousi odbočkou, ktorá vás vystríha pred kolónami a zápchami

S touto zvláštnou dopravnou značkou sa začali stretávať nemeckí motoristi. Informoval o nej portál Merkur.de. A keďže o nej väčšina vodičov ani len netuší, majú s ňou problém. Napriek tomu môže byť značka s červenou bodkou nad čiernou šípkou veľmi užitočná, pretože pomáha vodičom nájsť čo najjednoduchšiu cestu na mimoriadne frekventovaných úsekoch. U nás sa zatiaľ neobjavila, no čo nie je, môže byť. Rieši totiž problémy, ktoré nie sú zriedkavé ani na Slovensku. Práve naopak.

Sereďský kruhový objazd má asi iné pravidlá. Cyklista nemal prednosť.

Video
Nemecko - značka pre autonómne autá Čítajte viac V Nemecku sa objavila nová dopravná značka. Tušíte, čo znamená?

Podľa „Federal Highway Research Institute“ je neznáma značka v podstate akousi odbočkou. Prevedie všetkých dotknutých vodičov, či už nákladných alebo osobných áut, cez obzvlášť vyťažené dopravné regióny. Jednoducho vám odporúča odbočiť, pretože ak neodbočíte vystavíte sa riziku zápchy. Dopravní experti si od nej zároveň sľubujú, že zápchy zmenší, keďže vodičom navrhne rýchlejšiu alternatívnu trasu, napríklad skorší výjazd z diaľnice alebo vjazd na diaľnicu, alebo proste trasu, ktorá úsek s častými dopravnými kolapsami obíde.

Ako dodáva portál Merkur.de, značka mnohých vodičov mätie, hoci im má pomôcť. Záhadou je, prečo sa „červená trasa“, ktorá má byť rýchlejšia, označuje za červenú. Červená sa nám predsa spája skôr s opakom. Červená bodka tiež evokuje zákaz, hoci táto značka nič nezakazuje, len odporúča. Vodiči tak môžu mať pocit, že sa dopúšťajú nejakého prehrešku, pokiaľ neodbočia. Podráždení motoristi sa preto často pýtajú miestnej polície na účel nového typu klasickej obchádzky. Chcelo by to viac vysvetľovania.

Dopravná značka - zelená šípka Čítajte viac Nová dopravná značka sa už šíri Slovenskom. Premiéru má v Bratislavskom kraji

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #dopravná značka #dopravné značky
Články podľa značiek