Najpredávanejšie autá roku 2023: Slováci už nechcú ‘nemcov‘ ani ‘francúzov‘

V máji sa podiel elektrifikovaných áut na Slovensku po prvýkrát dostal cez 7 percent. Za prvých 5 mesiacov je najpredávanejším autom Škoda Octavia.

23.06.2023 06:00
Skoda-Enyaq RS i V-2023-1600-1f Foto:
Trh s elektromobilmi v máji absolútne ovládla Škoda Enyaq.
debata (11)

V máji 2023 sa na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) zaregistrovalo 8 039 nových osobných automobilov. Medziročne registrácie nových osobných vozidiel narástli o pozoruhodných 20,89 percenta.

Rast predaja je dostatočne kontinuálny, aby sme mohli hovoriť o tom, že automobilový trh sa zotavuje. Konkrétne to znamená, že predaje nových áut rastú na Slovensku v medziročnom porovnaní bez prestávky už osem mesiacov.

Ak porovnáme kumulatívne predaje za prvých päť mesiacov, tak v roku 2023 sa na Slovensku v kategórii M1 zaregistrovalo 37 086 nových áut, zatiaľ čo v roku 2022 to v rovnakom období bolo 31 929 áut. To značí, že v tomto roku sa do konca mája predalo o 5 157 nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel.

{* sablona=„citaj­te_viac“ | clanok=„670103“ | popisok=„citaj­teViac“ *}

.

{* koniec-sablona *}

Vývoj na slovenskom trhu s novými automobilmi tak kopíruje pozitívny trend, ktorý pozorujeme už niekoľko mesiacov naprieč celou Európou. „Medziročný nárast v registráciách nových vozidiel naprieč členskými krajinami EÚ je pre automobilový priemysel a ekonomiku v Európe veľmi dobrá správa. Na Slovensku sme prvý krát zaznamenali prekročenie 7-percentného podielu elektrifikovaných vozidiel (batériové alebo plug-In hybridné vozidlá),“ poznamenal k výsledkom Pavol Prepiak, výkonný viceprezident ZAP SR.

Tento výsledok však neodráža dlhodobý trend, je ovplyvnený dodávkou väčšieho množstva elektromobilov Škoda Enyaq flotilovým klientom, niektoré pôjdu aj do rúk polície. Práve tieto flotilové predaje sa podpísali na tom, že v máji v kategórii batériových elektromobilov Škoda doslova prevalcovala slovenský trh. Predala ich 110, o 78 viac, než druhá najúspešnejšia značka v tejto kategórii, ktorou bol v máji Volkswagen (32 predaných elektromobilov). Prvú trojku v tejto kategórii uzatvára Hyundai so 17 predanými elektromobilmi.

Kia vyrobila v prvom polroku 164 300 automobilov a vyše 230 000 motorov Video

Pokiaľ sa pozrieme na predaj elektromobilov kumulatívne za prvých päť mesiacov roku 2023, tak silný máj dostal Škodu na prvé miesto (174 kusov). Viac ako sto ich predali aj značky na druhom a treťom mieste – Volkswagen (108 kusov) a Mercedes-Benz (101 kusov).

Predaj elektromobilov sa stále drží tesne pod úrovňou predaja plug-in hybridov, aj keď na väčšine vyspelých trhov je to naopak. Medzi plug-in hybridmi je za prvých päť mesiacov tohto roku najsilnejšou značkou japonská Toyota (112 zaregistro­vaných áut). Na chrbát jej však dýchajú Hyundai (109 zaregistro­vaných áut PHEV) a BMW (101).

Dominantnou kategóriou na Slovensku z hľadiska pohonu zostávajú po prvých piatich mesiacoch tohto roku benzínové autá (18 277 regis­trácií), za nimi nasledujú benzínové hybridy (8 217 registrácií) a prvú trojku uzatvárajú naftové autá (6 290 registrá­cií).

Toyota-Yaris-2020-1600-19 Čítajte viac Najpredávanejšie malé autá na svete. Sandero porazilo Polo, dominuje Yaris

Radosť „škodovákom“ v máji neurobil len Enyaq, ale aj Octavia. Tá sa za máj stala s obrovskou prevahou najpredávanejším autom na Slovensku. Predalo sa z nej 522 kusov, čo značí, že mala náskok 244 registrácií pred druhou Kiou Sportage (277 kusov). Do prvej trojky sa navyše v máji dostala aj Škoda Fabia (252 kusov).

Na pozitívnom výsledku za tento rok sa výrazne podpísal fakt, že mladoboleslavská automobilka Škoda na Slovensko schopná dodávať podstatne viac áut, než v uplynulom. Citeľné to bolo už od začiatku roku, no naplno sa to ukázalo v máji, čo je zatiaľ s 1 666 regis­tráciami pre Škodu jednoznačne najlepší mesiac tohto roku.

Oproti aprílu z najlepšej pätnástky slovenských bestsellerov v máji vypadli Toyota Yaris Cross a Škoda Kodiaq. Naopak, po čase sa do nej opäť prepracovali Kia Rio a SsangYong Korando.

Ak sa pozrieme na kumulatívny predaj nových áut v kategórii M1, tak pozíciu slovenského top bestselleru si upevnila Škoda Octavia. Treba však povedať, že vysoké predaje sú vlastne dobiehaním restov z minulého roku, keď sa čakacie doby na tento model kvôli nedostatku niektorých komponentov predĺžili až na viac ako rok. Teraz sa konečne začínajú dostávať „do normálu“.

BYD - výroba Čítajte viac Trh s elektromobilmi v roku 2023: Najpredávanejšie modely a značky v Európe a vo svete

Pre porovnanie – v roku 2022 patrilo Octavii po prvých piatich mesiacoch až šieste miesto. Celkovo má mladoboleslavská značka v 15-miestnom rebríčku najpredávanejších áut na Slovensku za prvých päť mesiacov šesťnásobné zastúpenie (Octavia, Fabia, Kamiq, Scala, Karoq, Kodiaq). Trojnásobné zastúpenie majú Hyundai (Tucson, i30, i20) a Toyota (Yaris Cross, Corolla, RAV4).

Zaujímavé je, že medzi 15 najpredáva­nejšími autami na Slovensku v roku 2023 nie je zatiaľ ani jeden francúzsky model (Dacia Duster je 11., avšak tú rátame za rumunský model) a ani jedno nemecké auto. Možno pohľad do cenníkov niektorých značiek napovie, prečo je to tak.

Z francúzskych áut je najpredávanejší Peugeot 208, priebežne mu však patrí až 23. priečka. Najpredávanejším nemeckým autom na Slovensku je zatiaľ Volkswagen Tiguan, predbežne na 27. mieste.

Pozrite si rebríčky 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku za apríl 2023 (aj s porovnaním oproti predchádzajúcemu mesiacu) a 15 najpredáva­nejších áut za prvých 5 mesiacov, vrátane medziročného porovnania.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek