Škoda Kodiaq: Vieme o nej takmer všetko. Na manuál zabudnite

Finálny dizajn druhej generácie je ešte tajomstvom, zato Škoda prezrádza najväčšie vychytávky aj zostavu motorov. Plug-in hybrid bude mať dojazd až 100 km!

28.06.2023 18:00
debata
Nový Kodiaq zatiaľ tají finálny dizajn. Škoda...
Škoda Kodiaq - 2023 Nový Kodiaq zatiaľ tají finálny dizajn. Škoda však sľubuje ešte emocionálnejší a robustnejší vzhľad. Ale aj druhú generáciu matrixových LED svetiel. Maska vyzerá naozaj masívne.

Od premiéry druhej generácie Kodiaqu, ktorý v roku 2016 odštartoval novú éru SUV Škody, nás delia ešte dva mesiace. Škoda sa však poponáhľala a o novinke prezradila temer všetko. Okrem dizajnu, ktorý je stále zahalený do maskovacej fólie. Zásadné rozdiely však neočakávame. Navyše len nedávno prešiel Kodiaq faceliftom, ktorý mu priniesol aktuálne štylistické prvky Škody vrátane novej masky à la Octavia. Automobilka však sľubuje ešte robustnejší a emocionálnejší vzhľad. Svoje má zohrať aj druhá generácia Matrix-LED svetiel s kryštalickým prvkom Crystallinium. Zmení sa tiež formát. Do dĺžky pribudne až 61 mm, čo znamená viac priestoru v kabíne a v kufri.

Škoda Kodiaq - 2023
Škoda Kodiaq - 2023
+6Škoda Kodiaq - 2023

V 7-miestnej verzii budú mať cestujúci k dispozícii o 15 mm viac miesta nad hlavou. Objem batožinového priestoru narástol na 340 až 845 litrov. V 5-miestnej verzii má kufor až 910 litrov. Škoda nezabudla ani na vychýrené praktické prvky Simply Clever. Medzi nové patrí chladený nabíjací box pre dva smartfóny. Prvýkrát sa tiež objaví v Kodiaqu odkladacia schránka v zadnej časti stredového tunela s držiakom nápojov a čističom na dotykové obrazovky. Povestná škrabka a dáždniky sú teraz vyrobené z udržateľných materiálov. Sú tu však aj ergonomické zmeny. Tak napríklad volič prevodovky sa presunul priamo na stĺpik riadenia, čím má stredová konzola čistejší tvar.

Škoda Kodiaq - 2023 Čítajte viac Škoda Kodiaq: Toto je nová generácia. Výroba už beží

Zväčšili sa aj displeje. Ten centrálny má priemer 12,9 palca a virtuálny kokpit 10,25 palca. Za príplatok dodá Škoda veľký head-up diplej. O bezpečnosť sa bude starať až deväť airbagov a najnovší balík asistenčných systémov Travel Asisst 2.5. Premiéru má v Kodiaqu systém núdzového zastavenia, asistent pre jazdu v kolónach aktívny do rýchlosti do rýchlosti 60 km/h, ale aj automatické parkovanie na diaľku, ktoré vodič ovláda pomocou aplikácie v telefóne. Pre Kodiaq má Škoda pripravené dva benzínové a dva naftové motory. Všetky s prevodovkami DSG. Základom je mild-hybridný 4-valec 1,5 TSI evo (110 kW) a rovnako výkonný diesel 2,0 TDI. Oba s pohonom predných kolies a 7-stupňovou prevodovkou DSG.

Na celkovej dĺžke má po úpravách pribudnú 61...
Škoda Kodiaq - 2023 Na celkovej dĺžke má po úpravách pribudnú 61 mm. Kodiaq bude mať 4 785 mm. Rázvor náprav 2 791 mm ostáva bez zmien.

Nad nimi stoja motory 2,0 TSI (150 kW) a 2,0 TDI (142 kW). Kým výkon benzínového agregátu medzigeneračne vzrástol o 10 kW, diesel je o tri kilowatty slabší. Tieto motory budú štandardne spriahnuté s pohonom oboch náprav 4×4 a taktiež 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Najväčšou novinkou je však nepochybne plug-in hybrid 1,5 TSI iV. Ide pritom o novú generáciu tejto technológie. Skombinuje totiž 4-valec 1,5 TSI (predtým 1,4 TSI) s elektromotorom a väčšou batériou s kapacitou až 25 kWh, ktorá má zabezpečiť čisto elektrický dojazd až 100 km. Skvelou správou je, že Kodiaq iV zvládne nielen nabíjanie striedavým prúdom s výkonom 11 kW, ale aj jednosmerným s výkonom 50 kW!

Škoda Kodiaq a Superb - siluety 2023 Čítajte viac Škoda Superb/Kodiaq: Toto sú oficiálne siluety nových generácií

Premiéra by mala prebehnúť na jeseň spolu s novým Superbom. Do predaja by mohol zamieriť ešte tento rok. O najvýkonnejšom Kodiaqu RS však zatiaľ nepadlo ani slovo. Nie je vylúčené, že kvôli emisiám sa ho Škoda vzdá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #plug-in hybrid #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek