Veľký prehľad: Toto je 50 najviac predávaných áut v Európe. Kráľom je opäť Sandero

Po prvých 5 mesiacoch v čele rebríčka európskych bestsellerov vystriedala Dacia Sandero Teslu Model 3. Do top 50 razantne vstúpila aj Dacia Jogger. Naopak - tento rok sa zatiaľ menej darí Corolle a aj Fiatu Panda.

06.07.2023 06:00
Tesla-Model Y-2021-1280-01 Foto:
O titul najpredávanejšieho auta v Európe bojuje Tesla Model Y (na obrázku) so Sanderom. Najsilnejšou zbraňou oboch je cena.
debata

Podľa predbežných údajov európskeho združenia automobilových výrobcov ACEA sa predaj nových áut v Európe (EÚ + Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Nórsko, Island a Veľká Británia) v máji medziročne zvýšil až o 18,2 percenta a presiahol hranicu 1,1 milióna. (V samotnej EÚ dosiahol predaj hranicu takmer 940 000 nových registrovaných á­ut.)

Predaj nových áut v máji

Zaujímavý trend sa ukazuje, ak sa bližšie pozrieme na májový predaj elektromobilov a plug-in hybridov (PHEV). Predaje čisto elektrických áut v Európe vzrástli medziročne o výrazných 65,6 percenta na 170 389 kusov, zatiaľ čo predaje PHEV vzrástli len o 0,8 percenta na 81 391 kusov. Plug-in hybridy evidentne po obmedzení dotácií na silných trhoch strácajú výrazne na popularite.

Ak sa pozrieme na predaje čisto v EÚ, rozdiel sa ešte prehĺbi. V máji predaj elektromobilov vzrástol až o 70,9 percenta na 129 847 kusov. To značí trhový podiel 13,8 percenta a nárast o štyri percentuálne body v porovnaní s májom 2022. Celkovo to značí za prvých 5 mesiacov nárast predaja elektromobilov o 50,5 percenta, pričom od januára do mája sa ich predalo viac ako pol milióna kusov.

Skoda-Enyaq RS i V-2023-1600-1f Čítajte viac Najpredávanejšie autá roku 2023: Slováci už nechcú ‘nemcov‘ ani ‘francúzov‘

Predaj plug-in hybridov v máji však vykázal presne opačnú tendenciu – pokles o 0,6 percenta. Tento negatívny trend bol spôsobený predovšetkým výrazným poklesom predaja v Nemecku (-40,5 percenta!), najväčšom trhu pre tento typ paliva. V medziročnom porovnaní tak v máji klesol trhový podiel plug-in hybridov o 1,4 percenta na aktuálnych 7,4 percenta.

Zaujímavé veci sa v máji diali aj pri predaji spaľovacích áut. Asi neprekvapí, že predaj naftových áut aj naďalej klesá, v máji v medziročnom porovnaní približne o tri percentná, čo značí trhový podiel 14,3 percenta. Zaujímavejšie však je, že na dvoch trhoch zo „silnej štvorky“ nabral predaj dieslov opačný smer. V Nemecku stúpol o 3,6 percenta a v Taliansku dokonca o vyše 24 (!) percent.

Asi neprekvapí, že vzrástol aj trh s benzínovými automobilmi o 12,6 percenta a dosiahol 342 806 kusov. Napriek tomu podiel na trhu dosiahol 36,5 %, čo je takmer o dva percentuálne body menej ako v máji 2022. Rast bol poháňaný najmä nárastmi na štyroch najväčších trhoch EÚ, najmä v Taliansku (+23,9 %), Francúzsku (+18,3 %) a Nemecku (+17,6 %). Od januára do mája sa v EÚ predalo viac ako 1,6 milióna benzínových áut, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 pozoruhodný nárast o 17 percent.

Európske bestsellery za prvých 5 mesiacov

A ktoré autá sa v Európe predávajú najlepšie? Ak by sme pred pár rokmi napísali, že o titul „európskeho kráľa“ v kategórii najpredávanejších áut sa budú niekoľko mesiacov naťahovať Tesla s Daciou, asi by si mnohí poklopali na čelo. Ale je to naozaj tak. Už niekoľko mesiacov si to medzi sebou v boji o prvenstvo rozdávajú Tesla Model Y a Dacia Sandero.

Predaj Tesly v celej Európe raketovo stúpol vďaka sérii niekoľkých znížení cien, na ktoré európski výrobcovia nevedia adekvátne zareagovať a dočasne stratili pôdu pod nohami. Dacii sa mimoriadne darí aj preto, že je z pohľadu cena/hodnota čoraz viac atraktívnou značkou aj v západnej časti nášho kontinentu.

VIDEOTEST: Dacia Sandero SCe 65 - ide to aj bez turba!
Video

Aj preto má táto rumunská značka v prvej desiatke hneď dva modely. Okrem Sandera, ktoré je zatiaľ najpredávanejším autom v Európe je na desiatom mieste Duster a necelá tisícka áut mu chýba na deviaty Golf, ktorý v rebríčku neustále klesá. Do prvej päťdesiaty sa dostal aj tretí model Dacie – Jogger Ten je aktuálne na 42. mieste a v top 50 zaznamenal (po Tesle Model Y) druhý najvyšší medziročný nárast predaja o vyše 200 percent.

A keď sme už spomenuli Golf – ten bol desiatky rokov európskym bestsellerom číslo 1, aktuálne sa však musí uspokojiť až s vyššie spomenutým deviatym miestom a je až tretím najpredávanejším Volkswagenom. Predbehli ho totiž T-Roc a aj Tiguan. Volkswagen je momentálne jedinou automobilkou s trojnásobným zastúpením v prvej desiatke.

Pozrite si v ďalšej časti článku podrobný zoznam najpredávanejších áut v Európe za prvých 5 mesiacov aj s počtami predaných kusov a medziročným porovnaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Tesla #ACEA #TOP 10 áut #najpredávanejšie autá v Európe
Články podľa značiek