Bestsellery: Toto je 15 najpredávanejších SUV a crossoverov na Slovensku za 1. polrok 2023

Najpredávanejším SUV na Slovensku je opäť Kia Sportage. V top 15 má 9 modelov ázijský pôvod. Dopĺňajú ich tri Škody, dva Volkswageny a jedna Dacia.

27.07.2023 06:00
Kia-Sportage EU-Version-2022-1600-1d Foto:
Najpredávanejším SUV na Slovensku je po prvých šiestich mesiacoch tohto roku opäť Kia Sportage. Z trónu zosadila Hyundai Tucson.
debata (4)

Za prvý polrok 2023 sa na Slovensku podľa štatistík Zväzu automobilového priemyslu zaregistrovalo 45 457 nových osobných áut v kategórii M1. To je v porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roku nárast približne na úrovni 13,8 percenta.

Pokiaľ ide o preferencie zákazníkov, aj naďalej zostáva absolútne dominantnou kategória SUV a crossoverov. V prvom polroku roku 2022 tvorili takmer polovicu (49,3 percenta) všetkých novo registrovaných áut. Ak si niekto myslel, že inflácia a rastúce ceny áut prinútia ľudí šetriť a hľadať cenovo dostupnejšie karosárske verzie, tak je na omyle. Po prvom polroku aktuálneho roku majú SUV a crossovery trhový podiel rovných 52 percent.

CR-Cars-Crop-border-tax-would-raise-american-cars-prices-too-say-makers-01-17 Čítajte viac Tesla tesne pred Sanderom: Toto je 50 najpredávanejších áut v Európe za 1. polrok

Len pre zaujímavosť, druhou najpredávanejšou kategóriou áut sú po prvých šiestich mesiacoch tohto roku vozidlá zo segmentu C, teda nižšej strednej triedy. Zaregistrovalo sa ich 10 098, čo značí trhový podiel 22,2 percenta. Aj tento údaj ukazuje obrovskú dominanciu SUV a crossoverov, ktorá je už niekoľko rokov globálnou záležitosťou.

Ak sa bližšie pozrieme na rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov, tak 9 modelov v ňom má ázijský pôvod. Dopĺňajú ich tri Škody – Kamiq, Karoq a Kodiaq, dva Volkswageny (Tiguan a T-Roc na 14. a 15. priečke) a Dacia Duster, ktorá sa opäť dokázala posunúť do prvej päťky.

Oproti prvým šiestim mesiacom roku 2022 z prvej pätnástky vypadli VW T-Cross a Kia Stonic. Naopak, prebojovali sa do nej Suzuki SX4 S-Cross a jedna novinka, ktorá sa ešte pred rokom nepredávala, no uchytila sa mimoriadne dobre, hoci ide aktuálne o auto s najvyššou základnou cenou z celej pätnástky. Je ním Toyota Corolla Cross, ktorá štartuje na cene 31 590 eur, patrí jej aktuálne 13. miesto. Okrem nej má v najsilnejšej pätnástke základnú cenu nad hranicou 30-tisíc eur už len Škoda Kodiaq (30 850 eur). Tá je po prvom polroku na ôsmom mieste.

Pozrite si Škoda Muzeum venované histórii jedného z najstarších výrobcov automobilov na svete:

Z hľadiska ceny je Corolla Cross veľkým konkurentom Škody Kodiaq. Momentálne je od neho drahšia len o 740 eur, no ešte pred pár týždňami bola ich pozícia opačná. Pokiaľ ide o motorizácie, tak Corolla Cross má v základe motor 1.8 Hybrid s výkonom 140 koní, doplnený bezstupňovou CVT prevodovkou, Kodiaq má v základnej verzii pod kapotou 150-koňový benzínový motor 1.5 TSI ACT, doplnený 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Najväčším skokanom v rebríčku je Suzuki SX4 S-Cross, ktoré si medziročne polepšilo o 6 miest. Naopak, najväčší medziročný „zošup“ v top 15 slovenských SUV a crossoverov predbežne evidujeme pri Toyote RAV4, ktorá v medziročnom porovnaní klesla z 3. na 7. miesto a pri oboch Volkswagenoch – Tiguan klesol z 10. miesta na 14. a T-Roc z 11. na 15. Ak vezmeme do úvahy aj fakt, že tretí zástupca Volkswagenu, model T-Cross z rebríčku po prvom polroku vypadol úplne, tak nemecká automobilka nemá extra dôvod na oslavu.

Kompletný rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku za prvých šesť mesiacov tohto roku aj s medziročným porovnaním predaja a základnou cenou jednotlivých modelov nájdete na ďalšej strane.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek