Citroën, Peugeot, Renault aj VW sa ‘stratili‘. Toto sú aktuálne najpredávanejšie autá na Slovensku

Rebríček najpredávanejších áut na Slovensku v tomto roku ovláda triumvirát v zložení Škoda, Hyundai a Kia. Ostatní len "paberkujú".

15.08.2023 06:00
Ssang Yong-Korando-2020-1280-02 Foto:
V júli sa vďaka dobrému pomeru cena/hodnota do rebríčku 15 najpredávanejších áut opäť vrátil aj SsangYong Korando.
debata (4)

V júli sa na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) zaregistrovalo 8 001 nových osobných áut (kategória M1). V medziročnom porovnaní ide opäť o nárast, navyše pomerne výrazný, na úrovni bezmála 30 percent. V júni to vyzeralo tak, že rast predaja sa spomaľuje (bol na úrovni 4,3 percenta), no evidentne chuť Slovákov kupovať nové autá naberá opäť na obrátkach.

Rast predaja je pritom dostatočne kontinuálny, aby sme mohli hovoriť o tom, že automobilový trh už má najväčšiu krízu za sebou, predaje nových áut totiž rastú na Slovensku v medziročnom porovnaní bez prestávky už rovných desať mesiacov.

Ak porovnáme kumulatívne predaje za prvých sedem mesiacov, tak v roku 2023 sa na Slovensku v kategórii M1 zaregistrovalo 53 458 nových áut, zatiaľ čo v roku 2022 to v rovnakom období bolo 46 174 áut. To znamená, že za prvých sedem mesiacov sa na Slovensku predalo o 7 284 nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel. Percentuálne ide o nárast na úrovni 15,8 percenta.

CR-Cars-Crop-border-tax-would-raise-american-cars-prices-too-say-makers-01-17 Čítajte viac Tesla tesne pred Sanderom: Toto je 50 najpredávanejších áut v Európe za 1. polrok

Vývoj na slovenskom trhu s novými automobilmi tak kopíruje pozitívny trend, ktorý pozorujeme už niekoľko mesiacov naprieč celou Európou. Postupne rastie aj podiel elektrifikovaných áut (elektromobily + plug-in hybridy). Za prvý polrok sa ich predalo 2 843, čo predstavuje trhový podiel na úrovni 5,32 percenta. Za samotný júl dosiahol ich podiel 6,12 percenta.

Pokiaľ sa pozrieme na čisté elektromobily, tak za prvých 7 mesiacov sa ich na Slovensku predalo 1 249, z čoho možno opatrne vyvodzovať, že na konci roku by sme mohli po prvýkrát prekročiť dvojtisícovú hranicu.

VIDEO: Špičkový motorkár o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

Aby sme však neboli príliš optimistickí – ich trhový podiel za prvých 7 mesiacov je len 2,34 percenta. V tomto smere patrí Slovensko takmer na úplný chvost celej Európskej únie, kde sa ich trhový podiel v priemere pohybuje medzi 8 až 10 percentami.

Na Slovensku máme z hľadiska predaja elektromobilov silnú štvorku, tvorenú značkami Škoda, Volkswagen, Mercedes-Benz a Hyundai. Na stupňoch víťazov sa aktuálne prepracoval na druhé miesto Volkswagen, ktorý o priečku nižšie odsunul Mercedes-Benz. Ostatní v ich predaji už výraznejšie zaostávajú. Presnejšie čísla ukazuje nasledujúca tabuľka:

Predaj elektromobilov na Slovensku za prvých 7 mesiacov roku 2023, poradie podľa značiek

Značka Predaj 01–06/23 (ks)
1. Škoda 233
2. Volkswagen 168
3. Mercedes-Benz 157
4. Hyundai 128
5. Kia 86
6. BMW 79
7. Peugeot 62
8. Dacia 46
9. Citroën 44
10. Toyota 37
     

(Zdroj: ZAP SR)

Ak sa pozrieme na najpredávanejšie autá za uplynulý mesiac, vidno, že mladoboleslavská automobilka „dobieha zameškané“ a snaží sa dohnať výrobný výpadok z uplynulých dvoch rokov, spôsobený čipovou krízou a nedostatkom ďalších komponentov. Jej modely v Top 10 obsadili prvú priečku, následne piatu až ôsmu a desiatku priečku. Po miernom výpadku sa opäť do rebríčku vrátil aj SsangYong Korando, ktorého dobrý pomer cena/hodnota aktuálne vyniesol na 12. miesto. Viac ukazuje nasledujúca tabuľka 15 najpredáva­nejších áut za uplynulý mesiac aj s medziročným porovnaním:

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #Škoda #predaj áut #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek