Analýza VÚB: Výroba áut na Slovensku - nad ‘európskym Detroitom ‘ sa zmráka

Na Slovensku sa vyrobí približne 185 áut na tisíc obyvateľov. Tento údaj výrazne predčí aj Nemecko, kde je to “len” 46 áut.

16.08.2023 16:00
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Slovenská ekonomike je na výrobe áut extrémne závislá. (ilustračné foto)
debata (47)

O vysokej závislosti slovenského hospodárstva od jedného – automobilového odvetvia, a o jeho z toho vyplývajúcej zraniteľnosti, sa v ekonomických kruhoch diskutuje dlho a pomerne často. No až teraz sa zdá, že sa tieto riziká naozaj napĺňajú. Tvrdia to analytici Všeobecnej úverovej banky vo svojej najnovšej analýze.

Svetové predaje nových áut ani po šiestich rokoch nenarástli na doterajší rekord z roku 2017. Ukrojila z nich pandémia, problémy dodávateľských reťazcov, nedostatok čipov, vysoká inflácia, ruská vojna a sankcie, energetická kríza, viac práce z domu i spomalenie hospodárstiev pre vyššie úrokové sadzby. K problémom dôležitého stredoeurópskeho odvetvia sa pridáva aj tvrdá konkurencia z Ázie, klimatická regulácia a výzvy elektrickej transformácie, tvrdí sa v analýze, ktorej hlavná časť je príznačne nazvaná: Nad európskym Detroitom sa zmráka. Čo sa to deje s automobilovým priemyslom?

Ssang Yong-Korando-2020-1280-02 Čítajte viac Citroën, Peugeot, Renault aj VW sa ‘stratili‘. Toto sú aktuálne najpredávanejšie autá na Slovensku

Automobilový priemysel je pritom azda najkľúčovejším odvetvím slovenskej ekonomiky, keďže je naň nadviazané množstvo pracovných miest, a to aj u dodávateľov, v logistike, výrobe súčiastok, ale aj vo výskume a vývoji. Podľa odhadu Združenia automobilového priemyslu to je spolu priamo a nepriamo až 261-tisíc zamestnancov, teda každý desiaty pracovník v krajine. Zároveň odvetvie tvorí až polovicu tržieb celého priemyslu a viac ako dve-pätiny celkového exportu tovarov.

Slovensko je dnes relatívnym svetovým lídrom vo výrobe automobilov, keď vyprodukuje približne 185 áut na tisíc obyvateľov. Tento údaj výrazne prekoná aj Nemecko, kde výroba áut na tisíc obyvateľov dosahuje približne “len” 46 kusov na tisícku populácie. „Zároveň odvetvie tvorí až polovicu tržieb celého priemyslu a viac ako dve pätiny celkového exportu tovarov,“ uviedli autori mesačníka a ekonómovia VÚB Zdenko Štefanides a Michal Lehuta.

Video: VW Touareg sa na Slovensku vyrába už vyše 20 rokov

Vlani, podobne ako v minulých rokoch, slovenské automobilky vyrobili „len“ okolo jedného milióna vozidiel a podobný počet začiatkom roka očakávali aj pre tento rok. V roku 2022 vyrobili o 5% menej vozidiel ako predvlani, keď zas tento počet medziročne narástol o 4% voči roku 2020. A podľa konjunkturálneho prieskumu za jún a júl firmy v tomto segmente v nasledujúcich mesiacoch neočakávajú rast produkcie, skôr naopak. Okrem problémov s dopytom a ponukou niektorých komponentov sa naše automobilky boria aj s problémom nedostatku pracovných síl. Tvrdia to analytici Všeobecnej úverovej banky vo svojej najnovšej analýze.

Podľa nich však nejde o úplnú stagnáciu odvetvia: vyrábajú sa viac nové, kvalitnejšie, drahšie modely, čo umožnilo výrobcom zvyšovať svoje zisky aj pri nerastúcej produkcii meranej v kusoch áut. Ako sa však tento sektor bude uberať ďalej a nakoľko sa Slovensko dokáže presadiť aj v rámci prechodu na elektromobilitu a čo to urobí s pracovnými miestami, je otázne.

Kompletnú analýzu VÚB nájdete na tomto odkaze, za prečítanie určite stojí.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #VÚB #Zväz automobilového priemyslu #výroba áut na Slovensku
Články podľa značiek