Česko: do autoškoly budete môcť ísť už vo veku 15 a pol roka

V Česku budú môcť šoférovať už 17-roční, vodičské oprávnenie sa bude udeľovať so skúšobnou dvojročnou dobou.

15.08.2023 12:00
cesky vodicsky preukaz Foto:
V Česku bude možné pod dohľadom mentora šoférovať už od 17 rokov.
debata

V poslednej dobe vzbudila emócie a kontroverzné reakcia informácie, že v Česku plánujú na niektorých úsekoch diaľnic zvýšiť maximálnu povolenú rýchlosť zo 130 na 150 km/h. Vyššia rýchlosť znamená vyššie emisie a podľa niektorých komentátorov aj nižšiu bezpečnosť. Informácia navyše prišla v čase, keď niektoré krajiny uvažujú o jej znížení na 100 km/h. Viac sme o tom písali v nižšie uvedenom článku:

Dopravná značka - 150 km/h Čítajte viac V Česku budeme jazdiť až 150 km/h! Je to ale dobrý nápad?

V susednom Česku sa však v súvislosti s „dopravnou legislatívou“ deje množstvo ďalších zaujímavých zmien. Tie súvisia najmä s novelou Zákona o cestnej premávke. Tá, okrem iného, zjednodušuje aj sprehľadňuje bodový systém a sprísňuje sankcie za najzávažnejšie priestupky. Zavedie zároveň povinný preventívny program pre začínajúcich vodičov, ktorí sa dopustia závažného porušenia pravidiel cestnej premávky.

Video: Môžu vám vždy policajti kontrolovať a zobrať doklady alebo dať fúkať? Ktorí áno a ktorí nie? Musíte poslúchnuť?

Novela však umožňuje šoférovať auto už od 17 rokov pod dohľadom mentora, po dosiahnutí veku 18 rokov táto povinnosť automaticky končí. Zmena zároveň posúva spodnú vekovú hranicu pre možnosť nastúpiť do autoškoly. Od budúceho roka tak budú môcť začať výcvik mladí ľudia už vo veku od pätnásť a pol roka. Dôležitá je aj ďalšia zmena pre nových vodičov – novela totiž zavádza „vodičák“ na skúšku po dobu 2 rokov od získania prvého vodičského oprávnenia, a to bez ohľadu na vek vodiča.

„V prvých dvoch rokoch bude pre vodičov platiť odlišný režim. Ak spáchajú jeden zo závažných priestupkov, za ktorý dostanú zákaz riadenia alebo šesť bodov, musia sa podrobiť dvom konkrétnym školiacim nástrojom – dopravno-psychologickému pohovoru a školeniu začínajúcich vodičov,“ vysvetľuje české ministerstvo dopravy v tlačovej správe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #autoškola #vodičské oprávnenia #vodičské oprávnenie so skúšobnou dobou
Články podľa značiek