Svet sa zbláznil: Vietnamská automobilka má väčšiu hodnotu ako Ford alebo GM

Trhová hodnota vietnamskej automobilky, ktorá v tomto roku predala len 16 000 áut, dosiahla po vstupe na burzu 85 miliárd dolárov.

18.08.2023 18:00
Vin Fast VF9 Foto:
V silnejšej výbave začína veľké 7-miestne vietnamské SUV VinFast VF9 v Nemecku na sume takmer 100 000 eur.
debata (2)

O vietnamskej automobilke VinFast sme písali už niekoľkokrát. Vznikla len v roku 2017, je zameraná na elektromobily a absolútnu kontrolu má nad ňou vietnamský miliardári Pham Nhat Vuong, ktorý je najbohatším človekom v krajine. Ten s ňou má veľké plány, ktoré naberajú čoraz reálnejšie kontúry. Chcel by sa presadiť ako v Európe, tak aj v USA a v Kanade. V USA už dokonca stavia vlastnú továreň v hodnote približne 4,5 miliardy dolárov.

Presadiť by sa chcel aj v Európe hneď svojimi dvomi čisto elektrickými modelmi, ktoré majú označenie VF8 a VF9 (onedlho aj na európsky trh prídu menšie modely VF6 a VF7). VF8 aj VF7 navrhovalo štúdio Pininfarina a rozhodne nepatria k lacným. V Nemecku začína stredne veľký crossover VF8 aktuálne na sume približne 53 000 eur a veľké SUV VF9 dokonca atakuje so svojou základnou cenou hranicu 90-tisíc eur.

Vinfast VF9
Vinfast VF8
+8Vinfast VF9

Napriek tomu je cieľom VinFastu do roku 2026 až 2027 predávať globálne milión áut. Len pre zaujímavosť – za niečo vyše jednu dekádu chce dosiahnuť to, čo sa Volvu nepodarilo za 95 rokov. Kvôli urýchleniu rozvoja už pred viac ako rokom automobilka zverejnila svoj zámer vstúpiť na burzu. Ten jej mal podľa odhadov expertov vyniesť v optimálnom prípade viac než dve miliardy dolárov.

VinFast na burzu skutočne pred niekoľkými dňami vstúpil a vyššie spomínané odhady expertov sa absolútne nepotvrdili. V skutočnosti vietnamská automobilka burzu v New Yorku doslova „prevalcovala“.

Jej trhová hodnota počas prvého obchodného dňa na burze stúpla na 85 miliárd dolárov. Prekonala tak americké automobilky Ford a General Motors, rovnako ako aj Mercedes-Benz. Len pre zaujímavosť – trhová hodnota Fordu je 48 miliárd dolárov a GM 46 miliárd dolárov.

VF9 Vin Fast1 Čítajte viac VinFast: Vietnamská automobilka chce predávať milión áut ročne a továreň v Európe

Investori vietnamskej automobilke až šokujúco veria. A to aj napriek tomu, že prvé recenzie na jej autá nie sú nijak oslavné. Nič to však nemení na pláne jej vedenia predať v tomto roku 50 tisíc áut (Tesla ich za prvý polrok 2023 predala takmer 900 000).

A to aj napriek tomu, že za prvých 7 mesiacov dokázala globálne predať len 16 000 áut, z toho v USA len 137. Všetky sú VF8, pretože zatiaľ sa tam predáva len tento model. Mimo Vietnamu doteraz VinFast otvoril 122 showroomov, ich počet má výrazne narastať.

VinFast vstúpil na burzu nie prostredníctvom štandardnej verejnej ponuky akcií (IPO), ale cez investičný koncept SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Skratkou SPAC sú označované spoločnosti, ktoré po vstupe na burzu nevykonávajú žiadnu obchodnú činnosť a sú len „nadotované“ peniazmi investorov. Takáto spoločnosť následne len čaká na vhodnú investičnú príležitosť, aby vykonala fúziu s inou spoločnosťou, ktorá plánuje vstup na burzu a investori v nej vidia výrazný rastový potenciál.

Bratislava má vodíkové autobusy
Video

Vďaka takejto fúzii môže „vytipovaná“ firma veľmi rýchlo a jednoducho vstúpiť na burzu, čo presne spravil aj VinFast, špeciálna akvizičná spoločnosť (SPAC) bola v tomto prípade Black Spade. Tento „expresný“ vstup na burzu využilo aj viacero ďalších ambicióznych „elektrických“ startupov, napríklad Lordstown Motors, Nikola a Faraday Future. Určitým zdvihnutým prstom môže byť pre VinFast to, že všetky tri stratili od svojho vstupu na burzu viac ako 90 percent svojej maximálnej trhovej hodnoty. Uvidíme, ako sa bude dariť ambicióznemu vietnamskému miliardárovi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #VinFast #VinFast VF8 #VinFast VF9 #VinFast VF6 #VinFast VR7
Články podľa značiek