Máme leto: Toto sú najpredávanejšie kabriolety v Európe v tomto roku

V kategórii kupé/kabrio je európskym bestsellerom model, ktorý by ste naozaj nečakali. A možno prekvapí, že Porsche 911 cabrio sa predáva aj napriek vysokej cene podstatne lepšie než napríklad oveľa lacnejšia Mazda MX5.

24.08.2023 06:00
Volkswagen-T-Roc Cabriolet-2022-1600-0d Foto:
Európskym kráľom v kategórii kupé/kabrio je tento rok Volkswagen T-Roc.
debata

Aj keď leto končí, vzhľadom na aktuálne teploty nám pripadalo ako dobrý nápad pozrieť sa na to, ako sa predávajú v Európe kabriolety. Najmä vzhľadom na to, že analytická spoločnosť DataForce práve zverejnila aktuálne čísla predajov áut podľa jednotlivých kategórií.

Kabriolety sú v rámci štatistík DataForce rozdelené do dvoch kategórií. Prvou je kupé/kabrio a zvlášť sú vyčlenené prémiové kabriolety a samostatnú kategóriu majú aj prémiové kupé. Na kritériá ich výberu sme neprišli.

V nižšie publikovaných rebríčkoch sme sa zamerali čisto na kabriolety, prémiové kupé v nich nenájdete. Ak vás však prémiové kupé zaujímajú, tak tri najpredávanejšie modely v Európe sú po prvých 7 mesiacoch tohto roku Porsche 911 (8 216 predaných kusov), BMW radu 4 (6 562 ks) a BMW radu 2 (5 276 ks). Ostatné modely za touto "silnou trojkou“ už zaostávajú výraznejšie.

Mercedes-AMG SL 63 - test 2023 Čítajte viac Test: Mercedes-AMG SL 63 – ruinuje zrýchlením aj cenou

Pozrime sa teda na kabriolety. V kategórii kupé/kabrio je víťaz, ktorý nás naozaj zaujal a myslíme si, že tento model by ako lídra segmentu tipoval len málokto. Najpredávanejším mainstreamovým kabrioletom sa totiž stal Volkswagen T-Roc. Keď niekedy na prelome rokov 2019 a 2020 Volkswagen s touto verziou prišiel, mysleli sme si, že je tak extravagantná, že nemá šancu komerčne uspieť. Stal sa však pravý opak. Na Slovensku T-Roc vo verzii kabrio nie je v ponuke importéra, no v susednom Česku je. Začína tam na sume 900 900 czk, čo je v prepočte necelých 38 000 eur.

Za túto sumu je v ponuke s 1,5-litrovým benzínovým motorom TSI s výkonom 110 kW (150 koní) a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Už v sérii má pritom 17-palcové disky z ľahkých zliatin, digitálny prístrojový štít, ambientné osvetlenie, manuálnu klimatizáciu, navigáciu, predné LED svetlá, parkovací asistent, dažďový a svetelný senzor a mnoho ďalších prvkov. Samozrejme aj plátennú elektro-hydraulickú strechu v čiernej farbe, ktorú možno stiahnuť za 11 sekúnd. Takže cena tohto kabrioletu je naozaj zaujímavá.

Odviezli sme sa lietajúcim autom
Video

Na druhom a treťom mieste v tejto kategórii skončili so značným odstupom kultový roadster Mazda MX5 a ďalšie prekvapenie – kupé Alpine A110, ktoré štartuje v Európe zväčša s cenou mierne nad 60-tisíc eur. Za ňu dostanete ľahké športové kupé s hmotnosťou niečo vyše 1,1 tony, vybavené 1,8-litrovým benzínovým motorom s výkonom 252 koní, s ktorým dokážete na stovku zrýchliť za menej ako 5 sekúnd.

Keď sa pozrieme na rebríček prémiových kabrioletov, dominuje mu auto, o ktorom ťažko povedať, na základe akých kritérií do neho bolo zaradené – Mini One/Copper. Za ním nasledujú BMW radu 4 a Porsche 911. Ak si v tejto kategórii pozriete predaje, vidno, že kabriolety si kupujú ako druhé, respektíve tretie auto do rodiny hlavne bohatí ľudia. Dokonca aj z tretieho Porsche 911, ktoré vo verzii kabrio na Slovensku začína nad hranicou 150-tisíc eur, sa predalo takmer 6-tisíc kusov.

Na ďalšej strane nájdete rebríčky desiatich najpredávanejších áut v kategóriách kupé/kabrio a prémiové kabrio aj s počtami predaných áut a medziročným porovnaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TOP 10 áut #najpredávanejšie autá v Európe #DataForce #najpredávanejšie kabriolety
Články podľa značiek