Európu by mohlo zachrániť lítium z českého Cínovca

Aktuálne sa rozhoduje o tom, či sa spustí ťažba v jednom z najväčších ložísk lítia v Európe.

30.08.2023 14:00
lítium, lithium Foto:
Na archívnej snímke z roku je pohraničná tabuľa, ktorá sa nachádza v bývalej bani pri malej českej obci Cínovec neďaleko hraníc s Nemeckom. Najnovšie výskumy tu odhalili najväčšie ložiská lítia v Európe.
debata (14)

V ložisku na Cínovci sa nachádzajú približne tri percentá svetových zásob lítia, patrí k najväčším v Európe. Pre názornosť, ak by sa tam začalo ťažiť, tak by sa vyčerpalo najskôr po približne 300 rokoch. O tom, či sa naozaj ťažba začne, sa rozhoduje práve teraz, v prípade schválenia to bude na 26 rokov, čo je legislatívne najdlhšia doba, na akú možno vopred ťažbu u našich západných susedov schváliť.

Elektromobily Čítajte viac Lítiová nočná mora: Plány EÚ na rozšírenie elektromobilov môžu skončiť ekologickou katastrofou

Ťažba v Česku by mala prebiehať ekologicky, aj vrátane prvotného spracovania rudy pod povrchom. Otvorenie ložiska by Čechom rozhodne uľahčilo pritiahnutie veľkých hráčov na poli výroby batérií a v podstate by im umožnilo sústrediť celý proces od ťažby lítia cez výrobu batérií až po produkciu elektromobilov na svojom území, čo by bola veľká konkurenčná výhoda.

Zároveň by to umožnilo z globálneho pohľadu výrazné zníženie „lítiovej závislosti“ Európy od Číny, čo je strategicky veľmi dôležitá vec do budúcna. Štúdie uskutočniteľnosti sú momentálne vo finálnej fáze, pokiaľ budú pozitívne, tak teoreticky by v Česku mohla začať ťažba lítia už v roku 2025.

Šéf Škody Auto: Do roku 2026 predstavíme tri úplne nové modely
Video
14 debata chyba
Viac na túto tému: #batérie #lítium #výroba batérií #ťažba lítia
Články podľa značiek