Škoda ukázala interiér Kodiaqu a Superbu. Lieči problém Octavie

Škoda opäť láka na premiéru dvoch kľúčových jesenných noviniek. Bez akýchkoľvek okolkov odhalila dizajn kabíny nového Superbu a Kodiaqu. Konzervatívcov poteší, i keď o displeje nebude núdza.

30.08.2023 16:00
debata (4)
Interiér Kodiaqu si zachová špecifickú palubnú... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Interiér Kodiaqu si zachová špecifickú palubnú dosku rozdelenú na dve časti.

Superb a Kodiaq novej generácie síce využijú len mierne upravenú platformu MQB, ale na dizajnových a technologických zmenách Škoda šetriť nebude. Dôkazom sú nielen nové plug-in hybridné verzie s dojazdom až 100 km, ale aj kabíny. Obe novinky dostanú totiž úplne prepracovaný infotainment aj nové ovládacie prvky. Ukazujú to prvé oficiálne snímky, ktoré automobilka zverejnila ešte pred septembrovou premiérou. Hoci dizajn palubnej dosky či výber materiálov budú pre Superb a Kodiaq odlišné, oba modely spojí premiestnenie voliča prevodovky na stĺpik riadenia, nová priestrannejšia stredová konzola, 10-palcový virtuálny kokpit, obrovská 13-palcová centrálna obrazovka a dokonca voliteľný head-up displej.

Palubovka Superbu bude konečne zodpovedať jeho... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Palubovka Superbu bude konečne zodpovedať jeho pozícii. Doteraz išlo len o akýsi derivát lacnejšej Octavie.
Škoda Kamiq - 2023 Čítajte viac Škoda Scala/Kamiq: Facelift prináša dizajnové retuše a viac bezpečnosti

No najviac pyšná je Škoda na tri multifunkčné otočné ovládače pod infotainmentom. Volajú sa Smart Dials a sú ideálnym kompromisom medzi digitalizáciou a hardvérom. Každý z troch otočných a stlačiteľných ovládačov dostane digitálny displej s aktívnou oblasťou s priemerom 32 milimetrov a umožní rýchly prístup k sérii funkcií vozidla v závislosti od výbavy. Dva vonkajšie ovládače regulujú teplotu v interiéri, vyhrievanie, ventiláciu sedadiel a na displeji zobrazujú aktuálne zvolenú funkciu. Prostredným z nich môže vodič ovládať hlasitosť rádia, vyberať jazdný režim alebo meniť mierku navigačnej mapy. Jeho funkcionalita sa bude meniť krátkym stlačením tlačidla. Zdá sa teda, že Superb ani Kodiaq nebudú kritizované za prílišnú redukciu hardvéru, tak ako sa to stalo napríklad Octavii.

Okrem 10-palcového kokpitu, head-up displeja a...
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Okrem 10-palcového kokpitu, head-up displeja a doteraz najväčšieho infotainmentu s uhlopriečkou 13 palcov budú najväčšou novinkou tri otočné multifunkčné ovládače Smart Dials.
Nová Škoda Superb 4. generácie (2023) Čítajte viac Nový Superb už len s mini-maskovaním. Pozrite si prvé fakty a technické detaily

Očakávať máme aj ďalšie, pre Škodu typické prvky Simply Clever. Samozrejme, okrem povestnej škrabky a dáždnika. Napríklad bezdrôtové nabíjanie s výkonom až 15 W, v Kodiaqu dokonca až pre dva smartfón, spolu s aktívnym chladením. Okrem toho budú k dispozícii štyri konektory USB-C s výkonom 45 W a 15 W konektor USB-C pri vnútornom spätnom zrkadle. Komfort zvýšia nové sedadlá s pneumatickou masážou a desiatimi vankúšmi. Cestujúci na zadných sedadlách zas nájdu na stredovom tuneli novú odkladaciu schránku. Škoda si tiež zakladá na použití udržateľných materiálov. Všetky textílie vyrába zo 100 % recyklovaného polyesteru. Koža použitá v interiéri ecoSuite je spracovaná pomocou zvyškov kávových zŕn a pri najvyššej úrovni L&K pomocou zvyškovej vody pri výrobe olivového oleja.

Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023
+6Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023

Škoda Muzeum: Aké poklady ukrýva?

Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek