Lotus Emeya: Z Heathelu dorazí druhá elektrická novinka. Podkúri Taycanu?

Po elektrickom SUV Eletre, ktoré doslova zbúralo tradície Lotusu, sa už za pár dní predstaví elektrické ultra GT. Môže mať až 1 000 koní.

04.09.2023 18:00
debata (1)
Emeya bude ultra GT pre novú elektrickú éru... Foto: Lotus
Lotus Emeya - avízo 2023 Emeya bude ultra GT pre novú elektrickú éru Lotusu. Nadviaže na už známe SUV Eletre, s ktorým bude zdieľať platformu EPA (Electric Premium Architecture).

Lotus prežíva ťažké časy. Vlani predal len 576 áut, čo je dokonca o 62 % menej ako v krízovom roku 2021. Vykázal tiež stratu vo výške 166,5 milióna eur. Do budúcna sa však pozerá optimisticky. Na štarte má totiž elektrické SUV Eletre a za pár dní k nemu pribudne úplne nové ultra GT – druhý elektromobil z troch plánovaných, ktoré sa objavia na trhu do roku 2028. Nová Emeya by mohla konkurovať Porsche Taycan. Zatiaľ o nej ale veľa nevieme.

Lotus Eletre - 2022 Čítajte viac Lotus Eletre: Z Hethelu prichádza prvé SUV. Búra konvencie

Z krátkeho videa možno vytušiť len jej nízku stavbu a ostrú grafiku svetiel. Základom bude s najväčšou pravdepodobne platforma EPA (Electric Premium Architecture) s napätím 800 V, identická s Eletre. Toto SUV má dvojicu elektromotorov s výkonom 441 kW a obrovskú batériu s kapacitou až 112 kWh, ktorá umožňuje dojazd 600 km. Je ale možné, že výkonovo aj dojazdom sa nová Emeya posunie ešte ďalej. Šušká sa o výkone až 735 kW, teda 1 000 koní. Očakávať tak zrýchlenie na stovku za dve sekundy nemusí byť prehnané.

Lotus predstaví Emeyu 7. septembra v New Yorku. Má ísť o multi-zmyslový zážitok, pretože akcia prebehne na štyroch poschodiach budovy Chelsea, kde bude inštalovaná výstava spomínajúca 75 rokov histórie a dedičstva Lotusu. Pripomeňme, že dnes je táto slávna britská značka pod krídlami čínskej automobilky Geely a snaží sa o objavenie novej identity v nastupujúcej elektrickej ére.

Lotus Type 133 - 2023 Čítajte viac Lotus: Na ceste je ‘britský Taycan‘. Bude ale z Číny

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Lotus #Lotus Emeya
Články podľa značiek