SUV a crossovery ‘valcujú‘ trh. Toto je 20 najpredávanejších v Európe

Podiel SUV a crossoverov na predaji nových áut po prvýkrát prekročil v Európe hranicu 50 percent. Predajom s veľkým náskokom kraľuje Tesla Model Y.

13.09.2023 06:00
21. Tesla Y - Od 40-tisic eur Foto:
Najpredávanejším SUV bez rozdielu kategórií sa v Európe po prvom polroku stala Tesla Model Y.
debata (3)

V prvej polovici tohto roku dosiahol predaj SUV a crossoverov zásadný míľnik. Ich predaj po prvýkrát prekročil 50-percentnú hranicu. Inak povedané – každé druhé auto, ktoré sa v Európe predalo od januára do júna tohto roku bolo SUV alebo crossover.

V reči konkrétnych čísiel to znamená, že predaj SUV vzrástol v prvom polroku o 23 percent na 3,37 milióna, čo im podľa Dataforce dáva trhový podiel 51 percent, oproti 48 percentám v rovnakom období minulého roka. Celkový trh s novým autami pritom zaznamenal iba 17-percentný nárast.

Analytická spoločnosť DataForce má predajné štatistiky SUV a crossoverov rozdelené do niekoľkých kategórií – malé, kompaktné a stredné/veľké a pri všetkých troch kategóriách ešte odlišuje mainstreamové a prémiové modely. Takže spolu je týchto kategórií šesť a rástli všetky bez výnimky.

Ssang Yong-Korando-2020-1280-02 Čítajte viac Citroën, Peugeot, Renault aj VW sa ‘stratili‘. Toto sú aktuálne najpredávanejšie autá na Slovensku

Asi neprekvapuje, že najobľúbenejšou kategóriou sú malé SUV pred kompaktnými – ide hlavne o cenu. My sme zostavili rebríček 20 najpredáva­nejších SUV bez rozdielu kategórií, nájdete ho v druhej časti tohto článku. Po prvýkrát mu kraľuje elektrické auto. Tesla Model Y sa stala s veľkým náskokom najpredávanejším SUV v Európe a logicky aj najpredávanejším elektrickým SUV. Zároveň je to SUV, ktoré z hľadiska predaja zaznamenalo najväčší medziročný nárast, ktorý presiahol hranicu 200 percent.

V kategórii malých SUV je najpredávanejším modelom Volkswagen T-Roc, ktorý s výnimkou Tesly Model Y ako jediný dokázal za polrok prekročiť hranicu 100-tisíc predaných kusov. Zaujímavo dopadli predaje aj v kategórii stredných a veľkých SUV, ktorú s takmer 44-tisíc predanými kusmi ovládla Škoda Kodiaq s relatívne tesným náskokom pred elektrickým Volkswagenom ID.4, populárnej Toyote RAV4 patrí s pomerne veľkým odstupom až tretia priečka. Kategóriu kompaktných SUV ovládol Volkswagen Tiguan pred dvojičkou Hyundai Tucson a Kia Sportage.

Ide o právo s Janou Alušíkovou: Aké sú právomoci mestských policajtov
Video

Kategóriu prémiových kompaktných SUV a crossoverov s veľkým náskokom ovládlo Volvo XC40 pred BMW X1, vo veľkých prémiových SUV je kráľom BMW X5 pred Mercedesom GLE. V kompaktných prémiových SUV je na prvom mieste Tesla Model 3, z ktorého sa predalo trikrát toľko kusov, než z druhého Mercedesu GLC.

V nižšie uvedenom rebríčku sme spojili všetky kategórie a vybrali sme celkovo 20 najpredáva­nejších SUV a crossoverov v Európe za prvý polrok. Jedinou automobilkou, ktorá mi v top 20 trojnásobne zastúpenie je Volkswagen (T-Roc, Tiguan, T-Cross). Po prvýkrát sa medzi 20 európskych topmodelov prepracovala Cupra so svojim Formentorom.

Najvýraznejší medziročný nárast v prvej dvadsiatke eviduje Tesla Model 3 (+ 206 percent), naopak, najväčší pokles Peugeot 3008 a viac než 10 percent. Z celej dvadsiatky zostali v červených číslach okrem spomínaného Peugeotu len dva modely – Toyota C-HR (-4,4 percenta) a Ford Kuga, u ktorého ide však o minimálny pokles na úrovni 0,1 percenta, čo značí medziročne predaných o 77 áut menej. Podrobné výsledky aj s medziročným porovnaním nájdete v ďalšej časti článku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Top 10 #najpredávanejšie SUV #najpredávanejšie crossovery #najpredávanejšie autá v Európe
Články podľa značiek