Ford sa pohráva s treťou nápravou pre kultový pikap F-150. Nemá byť drahá

Trojnápravové pikapy tu, pochopiteľne, sú, ale ide o exotické a pekelne drahé úpravy od špecializovaných firiem. Ford by to chcel zmeniť, aby doprial F-150 so šiestimi kolesami tým, ktorí to naozaj potrebujú pre svoju prácu. Vyvíjať celkom nový podvozok sa mu však nechce.

20.09.2023 12:00
debata
Ford F-150 je už dekády najpredávanejším autom... Foto: Ford
Ford F-150 Ford F-150 je už dekády najpredávanejším autom v USA. Nečudo, že mu Ford venuje veľkú pozornosť.

Ford síce zatiaľ oficiálne nepotvrdil zámer vyrábať trojnápravovú verziu svojho bestselleru Fordu F-150, no web CarBuzz odhalil patent, ktorý sa s touto myšlienkou vážne pohráva. Šesťkolesový pikap by pritom nebol určený pre „frajerov“, ktorí si v súčasnosti plnia takýto sen prostredníctvom tunerov, napríklad firiem Hennessey či Rezvani za astronomické sumy,ale pre bežných podnikateľov. Cieľom je teda dopriať zákazníkom cenovo dostupný pikap s vyššou nosnosťou.

Dodatočne namontovaná tretia náprava formou... Foto: Ford
Ford F-150 - patent na tretiu nápravu Dodatočne namontovaná tretia náprava formou akéhosi samostatne predajného paketu, by zvýšila nosnosť F-150.
2023 FORD Transit Custom Nugget 08-LOW Čítajte viac Transit Custom Nugget - kempovací van od Fordu prešiel zásadnou modernizáciou

Podľa patentových snímok chce Ford prísť s akousi stavebnicou, ktorú by bolo možné inštalovať na zakúpený pikap dodatočne. Nie je to zlý nápad, pretože takáto koncepcia by bola pre Ford podstatne lacnejšia než investovať do vývoja úplne nového podvozka. Náprava by bola síce pasívna, ale Ford si myslí, že aj na to má riešenie. Ak by stavebnica obsahovala elektromotor a batériu, mohla by byť poháňaná. Z F-150 by sa tak stal razom pikap 6 × 6. Samozrejme, je tu aj veľa otázok, pretože tretia náprava by si vyžadovala zmenu karosérie, minimálne zadných blatníkov a samotného nákladného priestoru. Na to by musel byť Ford F-150 pripravený.

Ak by Ford použil na náprave aj elektromotor a... Foto: Ford
Ford F-150 - patent na tretiu nápravu Ak by Ford použil na náprave aj elektromotor a batériu, mala by F-stopäťdesiatka dokonca pohon 6x6 a možnosť bezemisnej jazdy.
F150 Ligtning Čítajte viac Šéf Fordu po výlete s vlastným elektro-pikapom: Nebolo to jednoduché

Zároveň to naznačuje, že úprava by bola nevratná. Nie je to teda tak, že by ste tretiu nápravu, v situáciu ak ju nepotrebujete, niekam odložili a potom ju zas vytiahli z garáže. Podstatné ale je, že by bola lacnejšia ako tá od drahých tunerov a zvýšila by nosnosť tohto amerického „pracanta“. Výpomoc elektromotora by navyše umožnila aj krátkodobú jazdu v čisto elektrickom režime, napríklad v bezemisných zónach. Uvidíme, či Ford podnikne ďalší krok, alebo nechá patent len v zásuvke na Úrade pre patenty a ochranné známky Spojených štátov amerických.

Ford F-150
Ford F-150
+9Ford F-150

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #pikap #Ford F-150
Články podľa značiek