Objavili najväčšie ložisko lítia na svete. Vraj ho skrýva americká sopka

V kráteri vyhasnutej sopky McDermitt na hranici Nevady a Oregonu je vraj toľko lítia, že by mohlo pokryť celosvetový dopyt na desiatky rokov.

22.09.2023 12:00
litium Foto:
Pripravovaná ťažba lítia v jeho najväčšom svetovom ložisku vyvoláva protesty ochranárov a aj Indiánov, tvrdiacich, že jeho časť sa nachádza na ich posvätnej pôde.
debata (1)

Vyzerá to tak, že situácia s niektorými kritickými surovinami nemusí byť až tak „kritická“, ako by sa mohlo zdať. Konkrétne ide o lítium. Konkrétne ide o lítium, ktoré je nevyhnutné pre výrobu batérií do elektromobilov. V súčasnosti sú Európa a aj USA do veľkej miery závislé od jeho dovozu z Číny.

Len nedávno sme písali, že v Európe by situáciu s lítiom mohlo výrazne vylepšiť zahájenie jeho ťažby u našich západných susedov. V obrovskom ložisku v českom Cínovci (resp. na nemecko-českých hraniciach) sa nachádzajú približne tri percentá svetových zásob lítia, patrí k najväčším v Európe. Pre názornosť, ak by sa tam začalo ťažiť, tak by sa vyčerpalo najskôr po približne 300 rokoch. O tom, či sa naozaj ťažba začne, sa rozhoduje práve teraz, v prípade schválenia to bude na 26 rokov, čo je legislatívne najdlhšia doba, na akú možno vopred ťažbu u našich západných susedov schváliť.

lítium, lithium Čítajte viac Európu by mohlo zachrániť lítium z českého Cínovca

V USA vraj objavili ešte väčšie lítiové ložisko. Je vraj tak veľké, že by mohlo na celé desaťročia pokryť celosvetový dopyt po batériách. Podľa nich vraj kaldera McDermitt na hranici Nevady a Oregonu obsahuje 20 až 40 miliónov ton lítia. To je niekoľkonásobne viac ako ložiská na soľných pláňach v Bolívii, ktoré boli dosiaľ považované za najväčšie ložisko lítia na Zemi. Len pre zaujímavosť – v českom Cínovci, kde sa nachádza vyššie spomenuté jedno z najväčších ložísk lítia v Európe, by sa ho mohlo podľa odhadov expertov vyťažiť 1,3 až 1,6 milióna ton.

Peter Badík zo spoločnosti GreenWay: Elektromobily sú aj o mentálnom nastavení
Video

Priemyselná ťažba v kaldere McDermitt by sa mohla podľa geológov zo spoločnosti Lithium Americas Corporation, ktorí tento objav uskutočnili spolu s GNS Science a Oregonskou štátnou univerzitou, začať už v roku 2026. Momentálne sa ešte stále upresňuje odhadované množstvo lítia, ktoré by sa tam malo nachádzať. Miesto navrhovanej bane na nevadskej strane kaldery však už vyvolalo protesty environmentálnych skupín aj dvoch kmeňov z oblasti, ktoré tvrdia, že ju chcú postaviť na posvätnej pôde.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lítium #ťažba lítia #kritické suroviny #kaldera #McDermitt #lítiové ložisko
Články podľa značiek