Ceny áut letia v Rusku nahor. Len od augusta zdraželi o 10 až 20 %

Protiruské sankcie si vyberajú svoju daň. Ruská ekonomika slabne tak ako jej mena. Cítiť to aj na rastúcich cenách áut.

20.09.2023 14:00
debata (29)
Ruský rubeľ lieta ako na hojdačke. To zvyšuje... Foto: Moskvič
Moskvič 3 - predaj v Moskve Ruský rubeľ lieta ako na hojdačke. To zvyšuje cenu áut. A ešte k tomu sa platí v Rusku od 1. augusta recyklačný poplatok. Taký Moskvič 3 zdražel o viac ako 10 %. A zdražovaniu nie je koniec.

Pád rubľa a zavedenie recyklačného poplatku od 1. augusta zvýšili ceny áut v Rusku. Vzrástli o 4 až 20 %, píše ruský Kommersant s odvolaním sa priamo na predajcov. Ceny niektorých Lád, ako aj UAZ-u Patriot, vzrástli o 5 až 8,3 % a Moskviča 3 o 10,1 až 11 %. Zdraželi aj čínske Havaly. Pikap GWM Poer KingKong zdražel o 6,3 % a Haval M6 o 6,7 %. Autá značky Jetour a Chery išli cenou hore približne o dve percentá. Nejde ale zďaleka o koniec zdražovania.

Poznávacia značka - Rusko Čítajte viac Rusi si už v Litve, Lotyšsku a Estónsku nezajazdia. Kremeľ zúri a hovorí o pľuvancoch

„V októbri pristúpia predajcovia k ďalšiemu preceňovaniu,“ hovorí generálny riaditeľ siete predajcov Avtodom Andrej Oľkovskij. Recyklačný poplatok podľa neho síce „už bol zohľadnený, ale to neznamená, že ho dovozcovia hneď zahrnuli do ceny“. Zároveň odhaduje zvýšenie cien od začiatku augusta o 12 až 16 % „pre množstvo modelov, ktoré sú predmetom preceňovania“.

Najviac zdraželi autá, ktoré sa nelegálne vozia... Foto: automail.ru
Rusko - predaj áut po invázii Najviac zdraželi autá, ktoré sa nelegálne vozia do Ruska bez súhlasu výrobcu cez tretie krajiny. Tu je nárast ceny aj 20 %.

„Aktuálna cena ešte nevyrovnala rozdiel v kurzoch ani nový recyklačný poplatok,“ poznamenáva Nikolaj Ivanov, riaditeľ Rolf South a Rolf Veshki. Zvyšovanie cien bude podľa neho pokračovať. Doteraz najväčší nárast cien postihol autá s objemom motora od 2 až 3,5 litra, ktoré sa dovážajú paralelným dovozom. Ich cena sa zvýšila asi o 20 %, hovorí Jevgenij Žitnukin, vedúci oddelenia predajcov siete Fresh.

Vladimir Putin a Kim Čong-un Čítajte viac Kto má väčší? Putin a Kim si na kozmodróme Vostočnyj porovnávali Aurus s Maybachom

„Zvýšenie ceny sa pohybovalo od 120 000 rubľov (1 164 €) do 600 000 rubľov (5 820 €) v závislosti od značky, modelu a konfigurácie. Aj napriek relatívnej stabilizácii kurzu rubľa po zásahu národnej banky, však budú ceny v tomto roku naďalej rásť,“ povedal Renat Ťuktev, zástupca riaditeľa pre predaj nových áut siete Avilon AG. Ceny áut dovážaných prostredníctvom paralelného dovozu budú rásť najrýchlejšie, „keďže čínske značky, ktoré si už v Rusku vybudovali siete oficiálnych predajcov, sú v cenotvorbe oveľa opatrnejšie a ešte len testujú situáciu,“ dodal Ťuktev.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #predaj áut
Články podľa značiek