Bol či nebol to elektromobil? Loď Fremantle Highway rozoberú, aby zistili príčinu požiaru

Loď Fremantle Highway je už v Rotterdame, kde sa podrobí dôkladnému preskúmaniu. To by malo vniesť viac svetla do otázky, čo vlastne jej požiar spôsobilo.

26.09.2023 14:00
Fremantle Highway - požiar 2023 Foto:
Požiar na lodi Fremantle Highway vypukol koncom júla tohto roku. Zhorelo pri ňom približne 2 700 áut.
debata (7)

Príbeh lode Fremantle Highway začína pripomínať telenovelu. Ide o loď, prepravujúcu približne 3 800 nových áut, z čoho bolo takmer 500 elektromobilov a ktorú pred dvoma mesiacmi zachvátil na mori požiar, pri ktorom sa úplne zničilo približne 2 700 prepravo­vaných áut.

Takmer okamžite po požiari sa objavili priamo od záchranárov informácie, že príčinou požiaru bolo s najväčšou pravdepodobnosťou samovznietenie sa batérie jedného z elektromobilov. Nasvedčovala tomu aj rýchlosť šírenia požiaru a fakt, že sa len veľmi problematicky hasil. Šíril sa dokonca tak rýchlo, že počas evakuácie prišiel o život jeden z námorníkov.

Fremantle Highway - vykladanie áut Čítajte viac ‘Poklady‘ z Fremantle Highway sa dokážu vznietiť aj po vylodení. Tu je nové video

Po uhasení lode a jej prvej prehliadke Peter Berdowski, šéf záchrannej spoločnosti Royola Boskalis vyhlásil, že štyri spodné paluby lode sú v podstate nepoškodené a okolo 1 000 áut, ktoré tam stoja, vrátane 498 elektrických (teda všetkých elektromobilov), je v dobrom stave. Takže dva týžde po vypuknutí požiaru bolo jasné, že jeho príčinu treba hľadať inde, nie v batériách elektrických áut.

Následne však fotografie ukázali, že medzi zhorenými autami je minimálne jedno elektrické Porsche Taycan a spoločnosť Royola Boskalis vyhlásila, že šéf jej záchranného tímu žiadne vyhlásenie o nepoškodených elektromobiloch z lode nepovedal, ide o skreslenú informáciu. O pár dní na to dokonca fotografi zachytili, ako sa jeden z „požiarom nedotknutých“ elektromobilov pri vykladaní vznietil a hasiči museli opätovne zasahovať. To ešte viac spochybnilo prvotné vyhlásenia, týkajúce sa požiaru.

Štart rakety? Nie, to iba horela elektrická kolobežka
Video

Svetlo do celej záležitosti zrejme prinesie až definitívne preskúmanie lode, ktoré práve začína. Tá totiž už zakotvila v prístave v Rotterdame. Tam sa podrobí dôkladnej kontrole, pri ktorej bude dokonca čiastočne rozobraná. Jej nepoškodené časti budú zakonzervované a využijú sa pri prípadnej komplexnej rekonštrukcie lode.

Podľa vyhlásení spoločnosti Koole Constructors, ktorá sa na rozoberaní lode bude podieľať, je v takom stave, že oprava možno dáva zmysel a Fremantle Highway bude opäť schopná plavby. Podrobné preskúmanie by malo priniesť definitívnu odpoveď na otázkou, čo vlastne požiar zavinilo. Počkať si však na ňu budeme musieť približne tri až päť mesiacov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar lode #preprava áut #horiace batérie #Fremantle Highway
Články podľa značiek