Škoda vyrobila už 3 000 000 SUV. Dnes tvoria polovicu produkcie

Ešte pred pár rokmi bolo jediným SUV Škody Yeti. Dnes má štyri, ktoré poznáme, a ďalšie tri mimo Európy.

27.09.2023 12:00
Škoda Enyaq iV - výroba Foto:
Škoda vyrobila tri milióny SUV. Jubilejným exemplárom sa stal čierny Kodiaq Sportline. Automobilka však zverejnila pri tejto príležitosti fotografiu elektrického Enyaqu Coupé. Všetky SUV totiž čaká elektrifikácia.
debata

Škoda oznámila, že z jej montážnych liniek v závode v Kvasinách zišlo trojmiliónte SUV. Jubilejným exemplárom sa stal čierny Kodiaq. Má dvoch menších súrodencov – Škodu Karoq a ešte menší Kamiq. To však nie je všetko, pretože v hre je aj elektrický Enyaq s verziou Coupé. To sme ale stále len v Európe. Mimo nej má totiž Škoda ďalšie tri modely, ktoré nepoznáme. V Indii sa veľmi dobre darí Škode Kushaq a v Číne zas Kamiqu GT a Kodiaqu GT, čo sú módne SUV-kupé.

Škoda Octavia Pro - 2021 Čítajte viac Kedy dorazia nové Škody? Čoskoro uvidíme Superb, Kodiaq, dokonca aj Octaviu

Úplne najúspešnejším modelom je Kodiaq predstavený v roku 2016. Vzniklo z neho vyše 841 900 kusov a už v októbri má naplánovanú premiéru druhá generácia. Len tesne pod ním je s bilanciou 705 800 predaných kusov oveľa mladší Karoq. Na prvé novodobé SUV Škody, model Yeti z rokov 2009 až 2018, ktoré si našlo 684 500 zákazníkov, pripadla tretia priečka. Nasleduje Kamiq, Enyaq iV a indický Kushaq. SUV tak tvoria viac ako polovicu portfólia Škody. Z klasických modelov zostali totiž už len Fabia, Scala, Octavia a Superb.

Toto sú všetky SUV Škody od roku 1966. Začalo... Foto: Škoda-Auto
Škoda vyrobila trojmilionte SUV Toto sú všetky SUV Škody od roku 1966. Začalo to Trekkou na Novom Zélande.

„Tri milióny vyrobených SUV od roku 2009 sú fantastickým úspechom. Tento výsledok podčiarkuje vývoj preferencií našich zákazníkov a našu flexibilitu pri uspokojovaní ich potrieb. Takmer 50 % vozidiel, ktoré dnes dodávame, tvoria modely SUV a naša misia je jasná: sme plne odhodlaní elektrifikovať náš rad SUV a prispôsobiť tomu naše výrobné zariadenia. Výzva prijatá!“ povedal pri slávnostnej príležitosti Andreas Dick, člen predstavenstva automobilky za oblasť výroby a logistiky. Škoda dnes vyrába SUV v Českej republike, v Číne, Indii, na Ukrajine aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #SUV #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek