Ktoré elektromobily sú podľa Britov najlepšie? Toto je ich rebríček Top 20

Redakcia britského magazínu Top Gear zostavila poradie dvadsiatich najlepších elektromobilov. Do výberu sa dostali modely z rôznych segmentov aj cenových kategórií.

02.10.2023 06:00
debata (8)
Podľa Top Gearu je najlepším elektromobilom... Foto: Porsche
Porsche Taycan 2021 Podľa Top Gearu je najlepším elektromobilom Porsche Taycan.

Elektromobilita sa rozvíja v rôznych častiach sveta odlišným tempom. Kým v Nórsku, vo Švédsku či v Holandsku je predaj nových elektromobilov vysoký, v strednej a v juhovýchodnej Európe sú elektromobily stále na okraji záujmu. V tomto ohľade je v špecifickej situácií Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, keďže po vystúpení z Európskej únie sa už nemusí riadiť európskymi normami.

To však neznamená, že by Briti chceli príchod elektromobilov oddialiť. Práve naopak, snažia sa ho podporovať a niektoré ciele majú ešte ambicióznejšie ako európska 27-ička. Aj preto sa tamojší populárny automobilový magazín Top Gear rozhodol zostaviť rebríček dvadsiatich najlepších elektromobilov pre rok 2023. Ide vyslovene o názor redakcie, ktorá brala do úvahy objektívne aj subjektívne faktory.

Consumer Reports - ADAS test 2020 Čítajte aj J.D. Power: Americké značky sa zlepšili v kvalite. Neplatí to však o elektromobiloch

Ich výber možno pokladať za zmierlivú voľbu v duchu „z každého rožku trošku.“ Inak povedané, obľúbený model si v ňom nájde takmer každý. Priaznivcov prémiových áut zaujme Mercedes-Benz EQS, Volvo XC40 Recharge alebo BMW i4. Športových nadšencov poteší zastúpenie v podobe Fordu Mustang Mach-E, Audi e-tron GT alebo Porsche Taycan.

Medzi autami na každý deň vynikol Hyundai Ioniq 5, Tesla Model 3, Kia EV6, Tesla Model Y alebo Škoda Enyaq iV, no a elektrické autá do mesta zastúpili Mini Cooper SE alebo Fiat New 500. Trochu prekvapujúco sa v rebríčku objavili aj dva modely, ktoré sú vo všeobecnosti sklamaním z hľadiska predajov aj odozvy zákazníkov, a to Jaguar I-Pace a Honda e.

Na nasledujúcich stranách nájdete jednotlivé modely v zostupnom poradí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #elektromobily #Top Gear
Články podľa značiek