J.D. Power: Americké značky sa zlepšili v kvalite. Neplatí to však o elektromobiloch

Stále viac výrobcov zaraďuje do ponuky elektrické autá, no ich kvalita zatiaľ nenaplňuje očakávania majiteľov. Pritom by mali byť zo svojej podstaty konštrukčne jednoduchšie, a teda aj menej poruchové. A práve značky produkujúce výlučne elektromobily skončili s podpriemerným indexom kvality.

18.09.2023 06:00
debata
Tento rok sa prekvapivo na čele ocitol Dodge s... Foto: Dodge
Dodge Durango 2021 Tento rok sa prekvapivo na čele ocitol Dodge s indexom 140.

Americká spoločnosť J.D. Power pravidelne zostavuje rebríčky kvality a spoľahlivosti automobilov. Údaje získava od samotných motoristov (tento rok 93 380) prostredníctvom súboru otázok (223 otázok v deviatich kategóriách), ktoré zisťujú, aké problémy sa u vozidiel vyskytli. Počet uvedených problémov potom spriemerujú na sto áut a výsledkom je index kvality. Čím je index nižší, tým je nové auto kvalitnejšie.

V porovnaní s minulými rokmi došlo celkovo k zníženiu kvality nových áut, keďže celkový priemer bol 192 problémov na sto automobilov, čo je o 12 problémov viac ako minulý rok a dokonca o 30 problémov viac ako ten predminulý. Najčastejšie sa účastníci prieskumu sťažovali na displej a prácu operačného systému infotainmentu.

CR-Cars-Crop-border-tax-would-raise-american-cars-prices-too-say-makers-01-17 Čítajte aj Driver Power 2023: Britskí motoristi vybrali najlepšie auto. Víťaz je prekvapením

Zmenu kvality badať na oboch koncoch tabuľky. Tento rok sa prekvapivo na čele ocitol Dodge s indexom 140 a jeho pridružená značka pick-upov RAM so skóre 141. Prekvapením je rozhodne aj tretie miesto Alfy Romeo so 143 problémami na sto áut. Americké značky sa v kvalite celkovo zlepšili, čoho dôkazom je aj štvrté miesto Buicku, piate Chevroletu, šieste GMC a ôsme Cadillacu. Prvú desiatku ešte doplnili siedme Porsche, deviata Kia a desiaty Lexus.

Ďalším prekvapením je podpriemerný výsledok Toyoty, a to index kvality 194. Medzi sklamania možno určite zaradiť aj výsledok elektrických značiek Tesla, Polestar, Rivian a Lucid. Hoci sa do oficiálnej tabuľky nedostali pre nesplnenie množstevných kritérií prieskumu, ich neoficiálne indexy sú vysoko nad priemerom, čo značí nedostatočnú kvalitu nových modelov.

Rivian R1T - 2019 Čítajte aj Spokojnosť majiteľov s Teslami klesá. V čele dôležitého rebríčku ju nahradil Rivian

Kým najhorším skóre v oficiálnych výsledkoch je index 250, ktoré si pripísali Chrysler a Volvo, Tesla skončila so skóre 257, Rivian 282, Polestar 313 a Lucid dokonca 340. Ide o nelichotivé zistenie, keďže sťažnosti majiteľov nových modelov ukazujú, že nie sú k elektromobilom zhovievaví len preto, že ich často možno vnímať aj ako ukazovatele životného štýlu a pokrokového prístupu k mobilite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita #J.D. Power #kvalita áut #J.D. Power 2023
Články podľa značiek