Francúzi zavádzajú ‘sociálny lízing‘. Elektromobil si prenajmete za 100 eur

Nové opatrenie vstúpi do platnosti už budúci mesiac, na čínske elektromobily sa nebude vzťahovať.

04.10.2023 16:00
elektromobil - nabíjanie Foto:
Vo Francúzsku si už elektromobil bude môcť dovoliť každý.
debata

Elektromobily sa nepredávajú v Európe práve najlepšie, pretože sú ešte stále v porovnaní s bežnými spaľovacími autami veľmi drahé. A drahé sú aj v porovnaní s ich čínskymi konkurentmi. Preto EÚ hľadá spôsob, ako lacným čínskym autám „zatrhnúť“ prístup na európsky trh a zároveň stimulovať predaj európskych elektroáut.

Len pred pár dňami predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že Únia začne vyšetrovať čínske štátne dotácie pre elektromobily na obranu európskeho priemyslu. Pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu nedávno uviedla, že globálne trhy sú zaplavené lacnými čínskymi elektromobilmi, ktorých cena je umelo udržiavaná na nízkej úrovni masívnymi vládnymi dotáciami. Európa je podľa nej otvorená konkurencii, musí sa ale brániť nekalým praktikám.

Nio-ES8-export-Shanghai-Waigaoqiao-Port-1024x576 Čítajte viac A je to tu. Európa chce vyšetrovať lacné čínske elektromobily. Peking sa už vyhráža

A Francúzsko s tým začína ako prvé. Rozhodlo sa totiž zastaviť dotácie na čínske elektromobily. Neurobilo tak však priamo, ale cez „ekologické kritériá“. Išli na to cez emisie z výroby a prepravy. To značí, že sa bude zohľadňovať, aké množstvo emisií CO2 vznikne pri výrobe elektromobilu v závislosti od použitých materiálov, energie spotrebovanej pri montáži, pri výrobe batérií a aj pri preprave do Francúzska.

A to ešte zďaleka nie je všetko. Francúzsky prezident Emmanuel Macron totiž koncom septembra oznámil, že od novembra sa vo Francúzsku zavedie systém lízingu elektrických vozidiel v hodnote 100 eur mesačne. Budú naň mať nárok len vozidlá vyrobené v EÚ. Pre začiatok by vraj malo byť k dispozícii „niekoľko desiatok tisíc elektromobilov“. Cieľom tohto programu je pomôcť chudobnejším domácnostiam v snahe zmeniť spôsoby mobility zo spaľovacích áut na elektrické modely.

Videostest: Dongfeng Seres 3 – ‘električka‘ z Číny doháňa Európu
Video

Podľa portálu Euractiv budú musieť elektromobily oprávnené na nový plán spĺňať aj revidované francúzske pravidlá „zeleného bonusu“, na základe ktorých sa poskytujú peňažné stimuly pre prvotných kupujúcich elektromobilov. Podmienkou je, že celkové emisie z výroby automobilov zostanú pod určitou hranicou v snahe znížiť finančnú atraktívnosť čínskych automobilov.

V praxi budú z tohto programu vynechané automobilky MG, Dacia a Fiat, keďže majú vo Francúzsku vlastné ponuky lízingu pod 100 eur mesačne a navyše je ich výroba, respektíve jej časť umiestnená v Číne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #elektromobilita #francúzsky automobilový trh #lízing elektromobilov
Články podľa značiek