Subaru Sport Mobility Concept: Je toto XT budúcnosti?

Na výstave mobility v Tokiu ukážu „plejády“ tajomný koncept kupé. Mohlo by ísť o ideového nástupcu 6-valcového Subaru XT, ktoré skončilo kariéru v roku 1991. Samozrejme, do novej epochy by vyštartovalo s elektrickým pohonom.

12.10.2023 18:00
Subaru Sport Mobility Concept Foto:
Brutálne elektrické kupé by mohlo zmeniť pohľad konzervatívnych zákazníkov Subaru na elektromobily.
debata

Podľa vzoru mníchovského autosalóna sa aj ten tokijský pretransformoval na výstavu mobility. Uskutoční sa od 27. októbra do 5. novembra. A zdá sa, že aj keď nie sú podujatia tohto typu práve v kurze, na Japan Mobility Show by mohlo byť poriadne rušno. Okrem sériových noviniek sú už potvrdené aj premiéry konceptov. Nás teraz zaujala tajomná štúdia Subaru. Japonská automobilka na ňu upozorňuje prvou snímkou. A tá naznačuje, že Sport Mobility Concept by mohol byť ideovým nástupcom legendárneho kupé XT, ktoré Subaru vyrábalo v rokoch 1985 až 1991.

Subaru Levorg Layback - 2023 Čítajte viac Subaru Levorg Layback už vystrkuje rožky. Ale nie u nás

Asi tušíte, že na rozdiel od svojho predchodcu už nemá šancu na spaľovací motor. Mobility Sport Concept, o ktorom Subaru tvrdí, že stelesňuje radosť z možnosti ísť kamkoľvek a kedykoľvek a jazdiť v každodennom až extrémnom prostredí, dostane čisto batériový pohon. Celkom určite na obe nápravy. Napokon, už do roku 2026 chce mať Subaru na trhu štyri elektromobily a predávať ročne 200 000 batériových áut. Bolo by krásne si myslieť, že jedným z nich bude novodobé „XT“.

A takto vyzeralo legendárne kupé Subaru XV,... Foto: Subaru
Subaru XT A takto vyzeralo legendárne kupé Subaru XV, ktoré automobilka vyrábala v rokoch 1985 až 1991.

Nízke kupé upúta extrémne štíhlymi svetlami, podsvieteným logom, zvlnenou siluetou aj svalnatými blatníkmi. Spätné zrkadlá nahrádzajú kamery. Osvetlené prvky nad čelným oknom naznačujú prítomnosť lidaru pre automatizované systémy riadenia. Okrem konceptu privezie Subaru na tokijskú mobility šou aj nový Levorg Layback, jeho limitovanú edíciu a tiež špeciálnu verziu Solterry ET-HS, teda verziu zatiaľ jediného čistého elektromobilu Subaru, ktorý vyrába spolu s Toyotou a jej sesterským modelom bZ4X.

Subaru BRZ - 2021 Čítajte viac Subaru BRZ: Sen drifterov dorazil na Slovensko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Subaru #Subaru XT #Subaru Sport Mobility
Články podľa značiek